Almere gaat leegstand kantoren te lijf met vastgoedpartner

maandag 25 juni 2012
timer 3 min
De Gemeente Almere ontwikkelt een strategie in combinatie met een praktische aanpak om de leegstand van kantoren door middel van maatwerk op te lossen. Een van de vastgoedpartners die de gemeente daarbij ondersteunt is Hanzevast uit Groningen. Als speerpunt fungeert het eerste kantoor dat in Almere werd gebouwd,  in 1983, nabij het NS-Station. Het is het eerste ‘monument van de stad’ dat gebruiksklaar wordt gemaakt voor met name jonge, startende ondernemers en ZZP’ers.

Volgens Ben Scholten, Wethouder van Economische Zaken van de Gemeente Almere staat momenteel zo’n 24% van de kantoren in Almere leeg, terwijl er voor jonge startende (studenten)ondernemers en ZZP’ers onvoldoende kantoorfaciliteiten zijn.

Doorgroeien

“Daar zit een ‘mismatch’. Wij willen doorgroeien naar een gemeente met ruim 350.000 inwoners. Daarbij past dat wij inspelen op de behoeften van een nieuwe generatie die jaarlijks niet alleen zo’n 1.500 – 2.000 bedrijven start en dus veel werkgelegenheid creëert, maar ook om andere begeleiding en facilitaire ondersteuning vraagt. Wij houden op met praten en gaan gewoon aan de gang. Als Gemeente Almere spelen wij nadrukkelijk een positieve en stimulerende rol zodra een eigenaar aan de slag wil met zijn pand. Hierbij hoort onder meer het voortvarend kunnen doorlopen van procedures omtrent herbestemming”, aldus Scholten.

YEAH!

Door Hanzevast, als beheerder van het object, in samenwerking met YEAH! (‘Young Entrepreneurs Are Here’) en EDBA (‘Economic Development Board Almere’) wordt deze handschoen opgepakt. YEAH! ontwikkelt onder meer nieuwe kantoorconcepten en heeft onderzoek gedaan in Almere naar de lokale behoeften; met name voor ZZP’ers, pendelaars / thuiswerkers, (studenten)ondernemers, maar ook grotere huurders uit de creatieve sector en de gezondheidszorg. “Hieruit bleek dat de circa 2.000 starters in 2011 een sterke behoefte hebben aan nieuwe kantoorconcepten in Almere”, aldus Tim Velthuis, mede-eigenaar van YEAH! en ontwikkelaar van Launch Café als kantoorconcept. Hij doelt met nieuwe concepten onder meer op kantoren met een open karakter, die door flexibele procedures snel ‘sleutelklaar’ zijn, zich lenen voor hybride groei, waar samenwerking centraal kan staan en met clusters voor vergaderingen, trainingen en ateliers.

Revitalisatie

Teneinde op deze behoefte in te spelen zal Hanzevast het voortouw nemen bij een revitalisatie van de 6.000 m2 van het kantoorobject aan de Wisselweg 1 in Almere.  Volgens Jaap Wolters, algemeen directeur van Hanzevast is verhuur vandaag de dag veel meer dan alleen een bord in de tuin. “Door als eigenaar, beheerder, huurder / gebruiker en gemeente samen te werken, worden nieuwe kansen gecreëerd. Uitgangspunt is hier het benutten van de unieke mogelijkheden van het monumentale object, die passen bij specifieke doelgroepen. De plannen moeten vervolgens wel uitgerold worden door een pro-actieve organisatie die er bovenop zit. De tijd dat je even niet naar een object omkeek en dat door indexatie van het huurcontract een pand meer waard is, is echt voorbij”, meent Wolters.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel