AL_A wint competitie om moskee in Abu Dhabi te ontwerpen
Ontworpen als reis
De moskee is ontworpen als looppad, niet als een gebouw, zo geeft AL_A aan. Het is een ‘reis die men uit de tumult van alledag haalt en naar sereniteit brengt’. Het interieur moet het idee van zo’n pad uitstralen door een narratieve sequentie, tot stand gekomen door architectuur, die het spirituele met het alledaagse verbindt.
Deze reis start met een parklandschap van bomen en pilaren. Naarmate men de ingang bereikt komen deze bij elkaar en vormen ze een raster dat bezoekers naar de moskee begeleidt. Binnenin draait het raster zich richting Mekka.
Spirituele atmosfeer
De gebedsruimte is zo vormgegeven dat het licht een spirituele atmosfeer vormt. Dit licht wordt doorbroken door slanke bogen, wat bereikt wordt door de nieuwste technieken en materialen. Voor de oppervlakten van de bogen en pilaren is AL_A geïnspireerd door de rijke traditie van Islamitische geometrische patronen. Deze patronen lopen door in het plafond van de gebedsruimte, zodat een gecontroleerde hoeveelheid zonlicht via het plafond naar binnen straalt.
Het dak van de moskee is ontworpen om als landschap gezien te worden vanaf de omringende hoogbouw. De minaret is daarentegen duidelijk te zien in de skyline van de stad en staat dan ook los van het dak, terwijl die wel dezelfde structuur als die van de moskee reflecteert.
“De subtiele transitie tussen binnen en buiten, tussen architectuur en park, tussen gebed en het dagelijkse leven reflecteert de spirituele en gevoelsmatige aard van dit project,” aldus AL_A. De ontwerpstudio won een internationale ontwerpcompetitie voor de moskee, georganiseerd door Aldar Properties, ontwikkelaar van het WTC in Abu Dhabi.
Onthulling MAAT
De aankondiging van het ontwerp van de moskee in Abu Dhabi kwam kort na de onthulling van het ontwerp van het MAAT, het nieuwe Museum of Art, Architecture and Technology in Lissabon dat op 4 en 5 oktober 2015 officieel wordt geopend.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen