AGC enige Europese glasproducent met C2C-label
Michael Braungart en William McDonough grondleggers van C2C en door Time Magazine uitgeroepen tot ‘heroes of the planet’, ontwikkelden het programma McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC). Met dit certificeringsprogramma dagen ze het bedrijfsleven, de overheid, wetenschappers, bouwers en ontwerpers uit om producten, gebouwen en huizen slimmer te ontwerpen en hierbij optimaal gebruik te maken van productieprocessen die iets positiefs bijdragen aan hun omgeving.
C2C certificering
Het C2C-programma heeft als doel het duurzame karakter van producten tijdens de gehele levenscyclus te evalueren. Ze worden getest op duurzaamheid vanaf de allereerste productiefase tot en met het moment dat het product is afgedankt. Ook eventuele restproducten vallen binnen de testen. Certificering vindt plaats als de kwaliteit van de producten en de effecten op mens en milieu zijn geëvalueerd. Hoe hoger de positieve bijdrage aan de leefomgeving, hoe hoger het certificaat dat het product ontvangt. Het is de kunst om producten te ontwikkelen die passen in een kringloop, die continu opnieuw gebruikt kunnen worden en waarvan het productieproces geen schadelijke maar positieve effecten heeft op de omgeving.
“Natuurlijk is het niet makkelijk om een product geheel volgens de C2C-eisen te ontwikkelen. Het is een groeitraject. Een hele belangrijke stap is de certificering. Het is goed om dan tevens een groei- en verbetertraject af te spreken, zoals AGC heeft gedaan”, meent Carla Neefs, C2C expert van Beco, consultancy partner van EPEA voor Nederland en België.
Silver Label
AGC Glass Europe heeft voor haar floatglas en magnetroncoatings het Silver Label Cradle to Cradle ontvangen. AGC Glass Europe is hiermee de enige Europese glasproducent die het programma van MBDC heeft doorlopen. William McDonough over deze toekenning: “Through C2C certification, AGC helps to inspire and lead in the positive transformation of the building industry towards products and materials that are safe and ecologically intelligent. We applaud AGC’s commitment to Cradle to Cradle and towards a future of abundance.”
Om het Silver Label te behouden is AGC verplicht de producten en productie continu te verbeteren. Hiervoor vinden jaarlijks evaluaties plaats. Deze verplichting sluit naadloos aan op de strategie van AGC. AGC werkt al jaren aan milieubewuste oplossingen. Op dat punt is al veel bereikt. De producten van AGC hebben tijdens hun levensfase geen negatieve invloed op de omgeving. Ze zijn gemaakt van grondstoffen die volop beschikbaar en volledig recyclebaar zijn. In de grondstoffen verwerkt AGC standaard 25 tot 31% gerecycled glas. Restproducten die na recycling overblijven, worden opnieuw verwerkt. Vanaf 2012 ligt het niveau van restafval in al onze Europese bedrijven onder de 1%. Het waterverbruik in de bedrijven is sinds 2006 gedaald met 15% en dat voor energie met 10%.
AGC heeft een Groene Inkoopprocedure en werkt aan tal van groene energieprojecten, zoals voor het produceren van groene stroom en het benutten van zonne-energie in productieprocessen.
Het Silver Label Cradle to Cradle is voor AGC de kroon op het werk en een extra stimulans om door te gaan op de milieubewuste weg.
Triple P
De C2C-gedachte past goed bij het beleid van duurzaam ondernemen of wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van AGC. Dit beleid staat voor ‘ondernemen gericht op economische prestaties met respect voor de sociale kant binnen de ecologische randvoorwaarden’.
De zogeheten people-planet-profitbenadering die bij AGC hoog in het vaandel staat. Immers, ons bedrijf wil niet alleen bedrijfseconomisch gezond zijn, maar ook een veilige en inspirerende werkplek bieden aan zijn medewerkers, een goede buurman zijn voor de omgeving, een minimale uitstoot van schadelijke stoffen veroorzaken, toxische stoffen uitbannen uit zijn producten én producten leveren die de gebruiker in staat stellen duurzamer te presteren.
MVO-daden
AGC beleidt het MVO niet alleen met de mond, maar ook met daden: zie de C2C-certificering. Maar er is meer. Zo heeft AGC beleid om continu de prestaties te verbeteren, de milieu- en veiligheidsmanagementsystemen te laten certificeren volgens de ISO 14001 en OHSAS 18001.
Goed om te weten is tevens, dat de CO2-voetafdruk van AGC Glass Europe is doorberekend door de hoeveelheid CO2 die het bedrijf uitstoot te vergelijken met de hoeveelheid die de producten besparen. En wat bleek? Elke ton CO2-uitstoot werd meer dan gecompenseerd door de zeven tot negen ton die AGC bespaart door toepassing van haar producten in gebouwen. Een mooi resultaat is bijvoorbeeld gehaald op het gebied van verzurende stoffen die vrijkomen bij het maken van glas: de uitstoot is de laatste twaalf jaar gehalveerd.
Reactie toevoegen