Aantal aanbestedingen daalt dramatisch

donderdag 5 januari 2012
timer 2 min
De vraaguitval in de bouw  zet door en manifesteert zich nu ook in het aantal aanbestedingen. Dat aantal daalt enorm (-25%) ten opzichte van 2010. De opmars van geïntegreerd aanbesteden stagneert. Het betreft wel de helft van alle aanbestede architectuuropdrachten, geïntegreerde opdrachten zijn niet meer weg te denken in de architectuurpraktijk.

Het Steunpunt architectuuropdrachten registreerde in het vierde kwartaal in totaal 40 nieuwe aanbestedingen voor architectuuropdrachten. Dit aantal ligt aanzienlijk lager dan het aantal (58) in het vierde kwartaal van 2010. Wanneer de architectuuropdrachten uitgesplitst worden in traditionele contracten (architectendiensten) en geïntegreerde contracten (D&B tot en met DBFMO) valt op dat er sprake is van een nek-aan-nek-race: nagenoeg de helft van de architectuuropdrachten (19) werd geïntegreerd aanbesteed.

Een trendbreuk

Over het gehele jaar 2011 valt op dat het aantal aanbestedingen fors is afgenomen ten opzichte van het vorige jaar: 159 tegenover 214 aanbestedingen, een afname van zo’n 25%. Een trendbreuk manifesteert zich; voor het eerst sinds de invoering van het Bao neemt het aantal aanbestedingen af. Blijkbaar kan de verbeterende naleving van de aanbestedingsplicht de enorme vraaguitval onder invloed van de economische malaise niet langer camoufleren. Met name de geroutineerde aanbesteders, de rijksoverheid en grote gemeenten, besteedden minder opdrachten aan in 2011. Het geïntegreerd aanbesteden heeft een flinke opmars gemaakt ten opzichte van traditionele architectenselecties sinds de tweede helft van 2010. In 2011 stabiliseert de verhouding rond fify-fifty: 86 architectenselecties, 73 aanbestedingen van geïntegreerde opdrachten.

Transactiekosten

Het teruglopende aantal opdrachten zet natuurlijk druk op de procedures. Veel marktpartijen willen meedingen, maar uiteindelijk kan er maar een de opdracht krijgen. Als bureaus een jaar lang deelnemen aan aanbestedingen en er slechts één of hooguit twee weten te winnen, is de kans reëel dat de investeringen (transactiekosten) in geen verhouding staan tot de verworven opdrachten. Onlangs nog liet de BNA weten dat de transactiekosten van aanbestedingen voor de architectenbranche veel te hoog zijn. Er zijn nog onvoldoende resultaten bekend van geïntegreerde aanbestedingen in 2011 om hier zinnige uitspraken over te doen.

www.ontwerpwedstrijden.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel