Aanleg rotonde met circulair beton gestart in Flevoland
De aanleg van de rotonde op de kruising Dronterweg - Swifterring is op 1 maart 2021 door aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur gestart. Voor de rotonde is 400 m3 beton nodig, dat zo circulair mogelijk vervaardigd is. Zo is bij de productie minimaal 30 procent van het grind vervangen door gerecycled betonpuin en wordt voor de fundering gebruik gemaakt van granulaat uit een nabijgelegen sloopproject.
Bij de rotonde wordt gebruik gemaakt van constructieve kunststofvezels van Convez die al tijdens de productie van het beton in de betoncentrale worden toegevoegd. Dit proces reduceert de CO2-uitstoot, maar het verkort ook de uitvoeringsduur omdat er voorafgaand aan het storten geen staalwapening aangebracht hoeft te worden. De vezels zijn voorzien van een EPD-certificaat waarmee de milieukosten inzichtelijk zijn.
Goed voor mens en klimaat
De duurzaamheid van de rotonde gaat verder dan alleen het materiaal. Tijdens de aanleg is door de aannemer gebruik gemaakt van een biobrandstof, waardoor tijdens de werkzaamheden 50 procent minder CO2 wordt uitgestoten in vergelijking met regulier brandstof. Daarnaast worden er verkeersborden geplaatst die tijdens de fabricatie meer CO2 compenseren dan dat er vrijkomt. Deze borden van Climate Signs worden van hernieuwbare materialen gemaakt, zoals de vezels van de reuzenberenklauw, en enkele ervan worden zelfs voorzien van insectenhotels. Zo draagt de rotonde ook nog eens bij aan de biodiversiteit.
Planning
Eind april 2021 zijn alle werkzaamheden gereed. Meer informatie over de werkzaamheden, afsluitingen en de tijdelijke verkeersmaatregelen kun je vinden op de website van provincie Flevoland.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep 2024De transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul 2024Tijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
Reactie toevoegen