900 glaspanelen voor nieuw goudkleurig wijncentrum
Vloeibare aard
In La Cité de Vin kunnen mensen door rondleidingen, tentoonstellingen en multimediapresentaties meer te weten komen over (de geschiedenis van) wijn en de invloed van op de cultuur. Ook is er een observatieplatform bovenop de 55 meter hoge toren met een 360° uitzicht op de stad en de omliggende wijngaarden.
Het gebouw is ontworpen door Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van XTU Architects. Volgens de architecten maakt het centrum een sterk statement dankzij de vloeiende rondingen en de algemene vorm. “Die zijn bedoeld om de ziel en de vloeibare aard van wijn op te roepen: naadloze welvingen, ongrijpbaar en sensueel.”
© XTU
Gouden reflectie
Om deze vormen te versterken koos XTU voor glas. Het bureau ging een samenwerking aan met gevelbelkedingsbedrijf Coveris voor een geschikte oplossing. “Het glas kiezen was een lang proces,” aldus Coveris. “We moesten de realiseerbaarheid van veel aspecten aantonen, van de keuze van de coating tot het verzekeren dat het glas kon worden vervormd of naar buiten kon worden gebogen.”
Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van XTU Architects stemmen hiermee in: “De ontwerpschets vereiste dat we glas konden vinden met gouden reflecties. We onderzochten verschillende types glas en voerden daarna zeefdruktests uit.” De keuze viel op Guardian Glass, een fabrikant van architecturaal glas.
© XTU
Gevel van 2.700 m2
Er werd gekozen voor glas met een goudkleurige coating die een hoge zonwering biedt, maar ook reële kleuren vertoont als van binnen naar buiten wordt gekeken. Er werden ongeveer 900 afzonderlijke glaspanelen gebruikt, waarvan sommige werden voorzien van zeefdrukken, met in totaal 20 verschillende patronen. Alle panelen zijn verschillend, waarbij de maximale afmetingen 5,1 m x 1,5 m bedragen.
Alle panelen werden op de bouwplaats afzonderlijk in positie gemanoeuvreerd en bevestigd op 4.500 afzonderlijke bevestigingselementen van 50 mm tot 270 mm hoog. Het bevestigingssysteem moest met speciale software worden geprogrammeerd vanwege de specifieke geometrie van het gebouw. De uiteindelijke glazen gebouwomhulling beslaat 2.700 vierkante meter.
© XTU Julien Lanoo
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Reactie toevoegen