500.000 m2 aan kantoren erbij in Amsterdam
Bedrijven kiezen soms bewust niet voor de hoofdstad, omdat het niet lukt de juiste kantoorruimte te vinden. Daarnaast pleit het college voor duurzame kantoren met zo min mogelijk parkeerplaatsen. Deze kantoren moeten bovendien goed bereikbaar zijn met trein, tram, metro en bus. De kantoren worden niet meer aangesloten op het aardgasnet, en hebben een materialenpaspoort nodig. Momenteel heeft Amsterdam 7 miljoen m2 aan kantoor. Kantoorontwikkelingen duren vanaf het publiceren van de tender tot oplevering al snel vier jaar, dus voor de periode 2023-2026 is het noodzakelijk dat de plannen nu al opgezet worden.
Helft minder leegstand
De afgelopen jaren stimuleerde de gemeente vooral de transformatie van leegstaande kantoorgebouwen naar woningen. Dit vanwege de hoge kantoorleegstand. De kantoorleegstand is in de afgelopen meer dan gehalveerd van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent in 2019. Dat betekent dat er nu te weinig speling is voor nieuwe bedrijven en bedrijfsverhuizingen op de kantorenmarkt. Het college wil graag stadswijken met woningen en kantoren die bovendien goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.
Amsterdam jaagt de kantoorontwikkeling aan door het uitgeven van grond voor kantoren, door middel van tenders en één-op-ééngronduitgifte. Daarnaast maakt de gemeente kantoorontwikkelingen mogelijk voor marktpartijen. De stad zet stedenbouwkundigen, projectmanagers en andere deskundigen in voor nieuwe kantoorontwikkelingen en helpt zo ontwikkelaars met het bouwen en herontwikkelen van kantoren.
Grote meerwaarde
De gemeente zet in op het helpen van bedrijven, die van grote maatschappelijke en economische meerwaarde zijn, met het vinden van een passend kantoor. Dit kan bijvoorbeeld door de zogenaamde hardheidsclausule in te zetten. Dan kan grond één-op-één worden uitgegeven voor de bouw van een kantoor voor een bepaald bedrijf, in plaats van via een tender.
Nieuw in de kantorenstrategie is dat de gemeente vaker de hardheidsclausule in gaat zetten om grond direct uit te geven voor de vestiging van bepaalde bedrijven:
- Internationale hoofdkantoren
- Creatieve industrie en media
- Life Sciences & Health
- Technologie & Telecom

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Reactie toevoegen