500.000 m2 aan kantoren erbij in Amsterdam
Bedrijven kiezen soms bewust niet voor de hoofdstad, omdat het niet lukt de juiste kantoorruimte te vinden. Daarnaast pleit het college voor duurzame kantoren met zo min mogelijk parkeerplaatsen. Deze kantoren moeten bovendien goed bereikbaar zijn met trein, tram, metro en bus. De kantoren worden niet meer aangesloten op het aardgasnet, en hebben een materialenpaspoort nodig. Momenteel heeft Amsterdam 7 miljoen m2 aan kantoor. Kantoorontwikkelingen duren vanaf het publiceren van de tender tot oplevering al snel vier jaar, dus voor de periode 2023-2026 is het noodzakelijk dat de plannen nu al opgezet worden.
Helft minder leegstand
De afgelopen jaren stimuleerde de gemeente vooral de transformatie van leegstaande kantoorgebouwen naar woningen. Dit vanwege de hoge kantoorleegstand. De kantoorleegstand is in de afgelopen meer dan gehalveerd van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent in 2019. Dat betekent dat er nu te weinig speling is voor nieuwe bedrijven en bedrijfsverhuizingen op de kantorenmarkt. Het college wil graag stadswijken met woningen en kantoren die bovendien goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.
Amsterdam jaagt de kantoorontwikkeling aan door het uitgeven van grond voor kantoren, door middel van tenders en één-op-ééngronduitgifte. Daarnaast maakt de gemeente kantoorontwikkelingen mogelijk voor marktpartijen. De stad zet stedenbouwkundigen, projectmanagers en andere deskundigen in voor nieuwe kantoorontwikkelingen en helpt zo ontwikkelaars met het bouwen en herontwikkelen van kantoren.
Grote meerwaarde
De gemeente zet in op het helpen van bedrijven, die van grote maatschappelijke en economische meerwaarde zijn, met het vinden van een passend kantoor. Dit kan bijvoorbeeld door de zogenaamde hardheidsclausule in te zetten. Dan kan grond één-op-één worden uitgegeven voor de bouw van een kantoor voor een bepaald bedrijf, in plaats van via een tender.
Nieuw in de kantorenstrategie is dat de gemeente vaker de hardheidsclausule in gaat zetten om grond direct uit te geven voor de vestiging van bepaalde bedrijven:
- Internationale hoofdkantoren
- Creatieve industrie en media
- Life Sciences & Health
- Technologie & Telecom
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen