500.000 m2 aan kantoren erbij in Amsterdam
Bedrijven kiezen soms bewust niet voor de hoofdstad, omdat het niet lukt de juiste kantoorruimte te vinden. Daarnaast pleit het college voor duurzame kantoren met zo min mogelijk parkeerplaatsen. Deze kantoren moeten bovendien goed bereikbaar zijn met trein, tram, metro en bus. De kantoren worden niet meer aangesloten op het aardgasnet, en hebben een materialenpaspoort nodig. Momenteel heeft Amsterdam 7 miljoen m2 aan kantoor. Kantoorontwikkelingen duren vanaf het publiceren van de tender tot oplevering al snel vier jaar, dus voor de periode 2023-2026 is het noodzakelijk dat de plannen nu al opgezet worden.
Helft minder leegstand
De afgelopen jaren stimuleerde de gemeente vooral de transformatie van leegstaande kantoorgebouwen naar woningen. Dit vanwege de hoge kantoorleegstand. De kantoorleegstand is in de afgelopen meer dan gehalveerd van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent in 2019. Dat betekent dat er nu te weinig speling is voor nieuwe bedrijven en bedrijfsverhuizingen op de kantorenmarkt. Het college wil graag stadswijken met woningen en kantoren die bovendien goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.
Amsterdam jaagt de kantoorontwikkeling aan door het uitgeven van grond voor kantoren, door middel van tenders en één-op-ééngronduitgifte. Daarnaast maakt de gemeente kantoorontwikkelingen mogelijk voor marktpartijen. De stad zet stedenbouwkundigen, projectmanagers en andere deskundigen in voor nieuwe kantoorontwikkelingen en helpt zo ontwikkelaars met het bouwen en herontwikkelen van kantoren.
Grote meerwaarde
De gemeente zet in op het helpen van bedrijven, die van grote maatschappelijke en economische meerwaarde zijn, met het vinden van een passend kantoor. Dit kan bijvoorbeeld door de zogenaamde hardheidsclausule in te zetten. Dan kan grond één-op-één worden uitgegeven voor de bouw van een kantoor voor een bepaald bedrijf, in plaats van via een tender.
Nieuw in de kantorenstrategie is dat de gemeente vaker de hardheidsclausule in gaat zetten om grond direct uit te geven voor de vestiging van bepaalde bedrijven:
- Internationale hoofdkantoren
- Creatieve industrie en media
- Life Sciences & Health
- Technologie & Telecom
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Reactie toevoegen