Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp tussen twee kantorengebouwen van Adyen. Deze bijzondere canal skybridge aan het Rokin in Amsterdam werd donderdag opgeleverd. Frankey brengt hiermee een ode aan de iconische Amsterdamse grachtenbrug.
3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug
Adyen is de nieuwe bewoner van het voormalige warenhuis van Hudson’s Bay en tijdens de transformatie van het gebouw kwam dit financiële technologieplatform met de vraag om de beide kantoren met elkaar te verbinden. Omdat de verbinding een ware eyecatcher voor de Amsterdamse binnenstad moest worden, vroeg Adyen letterlijk om een icoon voor de komende decennia. Frankey liet zich hierbij inspireren door de schoonheid van de Amsterdamse grachten op de vroege ochtend, fietsend over grachtenbruggen, met de weerspiegeling van de schitterende grachtenpanden in het kabbelende water.
In het winnende ontwerp komen alle unieke elementen van de originele Amsterdamse grachtenbrug terug, zoals de herkenbare Amsterdamse lantaarn, de gietijzeren groene reling en de combinatie van natuursteen en baksteen. Dit alles in een surrealistische, geabstraheerde versie: net een tikkie scheef en iets uit verhouding.
3D-geprint
Bouwtechnici van Boltt (een label van Rijnboutt en sparringspartner voor architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers) werkten de creatie van Frankey uit op basis van het constructief ontwerp van IPV Delft. Daarmee is Boltt verantwoordelijk voor de bouwkundige detaillering en voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.
De gevel van de brug wordt gemaakt met 3D-geprinte mallen, waarin een watergedragen acrylhars wordt gegoten met vermalen baksteengruis uit oude kademuren.
Boltt modelleerde de mallen met daarin de metselwerk- en natuursteenstructuur, zodat deze direct geprint kunnen worden. Aannemer Van Wijnen (Heerhugowaard) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de brug en de aansturing van de co-makers. Na de zomer werd gestart met de bouw en op donderdag 14 december is de brug opgeleverd.
In een reactie zegt Jaap Hoving, senior projectcoördinator bij Boltt: “Wij hebben met veel plezier het ontwerp van Frankey uitvoerbaar gemaakt. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat het uitvoerige proces met de gemeente, de subcommissie integrale ruimtelijke kwaliteit en de welstandscommissie zorgvuldig is doorlopen. Deze brug is de kers op de taart voor de onlangs afgeronde transformatie van de kantoorgebouwen van Adyen.”
Bravoure
Frank de Ruwe, ook bekend als Frankey, woont en werkt in Amsterdam. Zijn werk is in heel Nederland tentoongesteld, onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, en in verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. Geïnspireerd door zowel jeugdherinneringen als een jeugdige fascinatie voor het hedendaagse leven en de cultuur, neemt zijn werk vele vormen aan. Altijd herkenbaar door zijn speelse creativiteit en lichte vleugje ondeugendheid. Zijn street art bravoure en culturele gevoeligheid vormen de basis van zijn openbare en particuliere opdrachten en worden het meest gewaardeerd door een publiek dat houdt van echt onderscheidende kunst met een gezonde dosis luchthartigheid.
Bron: Boltt
Fotografie: Kees Hummel
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen