2,5 jaar tijdwinst bij grootonderhoud van 1.950 woningen Schollevaar

dinsdag 1 mei 2012
timer 2 min
Met een bijgesteld investeringsbesluit van Havensteder is de versnelling van het grootonderhoud aan 1.950 woningen in Schollevaar, Capelle aan den IJssel nu definitief: van zesenhalf naar vier jaar.  Woningcorporatie Havensteder en Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West werken op een vernieuwende manier samen: met elkaar, hun ketenpartners maar vooral ook de bewoners. Daardoor is het totale grootonderhoud nu medio 2014 af.

Woonteam+ is de gezamenlijke aanpak van woningcorporatie Havensteder met Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West en ketenpartners Giesbers & Van der Graaf, Electro Groeneweg, Installatiebedrijf Werkendam en TimmerSelekt Doornenbal.

Samen verbeteren

Door de aanpak waarin samen verbeteren centraal staat, duurt groot onderhoud maximaal twaalf werkdagen per woning. In die tijd worden o.a. de badkamers, keukens en toiletten vernieuwd als dat nodig is en krijgen alle woningen nieuwe gevelkozijnen en meestal nieuwe voordeuren. Het schilderwerk aan de binnen- en buitenkant wordt gedaan en vindt herstelwerk van daken, dakgoten, hemelafvoeren, buitengevels, dakbedekking en dakisolatie plaats. Bewoners hoeven tijdens deze werkzaamheden hun woning niet te verlaten. 

Versnelling
De versnelling zit voor een groot deel in het voortraject: diverse fases worden niet steeds opnieuw aanbesteed en doordat alle vakgebieden bij de projectvoorbereiding al aan tafel zitten, worden slimmere keuzes gemaakt. Daarnaast gaan nu alle disciplines tegelijkertijd als team aan het werk in een woning, terwijl deze elkaar bij de traditionele aanpak opvolgden.

Doelen
Doelen van de nieuwe vorm van samenwerking zijn: sneller, beter en goedkoper. Omdat de doelen allemaal worden behaald, maakt Havensteder met haar investeringsbesluit de versnelling nu definitief.  De versnelling is goed voor alle partijen, maar zeker ook voor de bewoners. Naast sneller  is de aanpak goedkoper en dit voordeel wordt direct geïnvesteerd in de wijk: er wordt méér aangepakt. Bovendien is de kwaliteit beter en de betrokkenheid van de bewoners groter. Hierdoor zijn de bewoners tevredener dan met de traditionele aanpak.

Cijfers
Projectmanager Jeroen Theuns is trots. ‘Op het resultaat, het grote succes van de intensieve samenwerking, de inbreng van vakkennis door alle partijen, de LEAN-procesplanning, goede klantintegratie en service. Alles factoren hebben bijgedragen aan het  ‘resultaat. Eerder werden we door de bewoners al beloond met een goed rapportcijfer:  in de bewonersenquête gaven ze ons een waardering tussen de 7 en 8. Deze, maar ook andere metingen laten we verrichten om het proces te kunnen verbeteren en om te kunnen benchmarken.’

Meer weten over ketenintegratie? Bestel hier het pas uitgekomen themanummer Bouwinnovatie. met een expertpanel over ketenintegratie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel