1e BREEAM Outstanding certificaten in Benelux uitgereikt

maandag 17 september 2012
timer 4 min
Voor het eerst in de Benelux is het ontwerp van een aantal nieuwbouwprojecten beloond met een BREEAM-NL Outstanding (5 sterren) certificaat. BREEAM-NL is het meest toegepaste certificeringssysteem voor duurzaam bouwen in ons land.  Het betreft het nieuwe kantoor voor Deloitte en AKD, dat is ontwikkeld door OVG Real Estate, en een nieuwe productiehal voor Lely Industries.

Dutch Green Building Council-directeur ir. Stefan van Uffelen reikte 17 september de certificaten uit tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week in de RAI in Amsterdam. Het project van OVG is tevens het op één na grootste (40.000m2) project ter wereld, dat tot nu toe een Outstanding beoordeling behaalde.

Naast de certificaten voor nieuwbouwprojecten reikte van Uffelen ook een aantal zogenoemde BREEAM-NL In Use (voor bestaande gebouwen) uit: een voor het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam en een aantal aan projectontwikkelaar Redevco voor diverse C&A-vestigingen, verspreid over ons land.

Aan het einde van de week, op vrijdag 21 september a.s., wordt ook een BREEAM-NL In Use uitgereikt. Dit keer valt de eer te beurt aan belegger CBRE Global Investors, die certificaten zal ontvangen voor diverse winkelcentra.

Week geopend door Prins van Oranje

Onder het toeziend oog van ZKH de Prins van Oranje namen de CEO’s van de diverse organisaties hun certificaat in ontvangst. De Prins opende de Dutch Green Building Week vervolgens met een gongslag.

Reacties CEO’s Lely, ABN AMRO en Redevco

CEO Alexander van der Lely benadrukt als reactie op de overhandiging van het BREEAM-NL Outstanding certificaat aan de Lely Groep dat agrarisch ondernemen en zorg voor het milieu sterk met elkaar verweven zijn: “De ontwikkeling van producten met een lange levensduur en een zo laag mogelijk energieverbruik staat bij Lely al tientallen jaren centraal. Maar er is meer nodig en ook daarvoor nemen wij onze verantwoordelijkheid. Onze focus ligt op uitbreiding van het productenpakket met als doel veehouders energieneutraal te laten opereren. Daarom is het voor ons niet meer dan vanzelfsprekend dat we duurzaamheid ook toepassen in ons nieuwe bedrijfsgebouw. Daarbij leggen wij, net als bij onze producten, de lat hoog.”

BREEAM In Use 

Het hoofdkantoor van ABN AMRO is het eerste project dat een certificering heeft behaald op alle drie de onderdelen van BREEAM In Use. Voor de gebouweigenschappen (asset) en het beheer scoort dit project 3 sterren en voor het gebruik 2. Vanaf 2010 - het jaar waarin het  nieuwe ABN AMRO ontstond - is de bank bezig met de verduurzaming van haar  panden. Frans van der Horst, senior managing director en onder ander  verantwoordelijk voor vastgoedbeheer: “Met de toekenning van het ‘BREEAM-NL  In-USE’ certificaat voor ons hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan krijgen we  hiervoor een mooie erkenning. Een goede stimulans om op de ingeslagen weg verder  te gaan!”

Belangrijke kernwaarde

Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde in de strategie van Redevco. Centraal in het denken staan kwaliteit en investeren voor de lange termijn. Redevco wil dat haar panden goed zijn en goed blijven binnen de continue veranderende eisen van de tijd. Op basis van deze strategie, en als medeoprichter en actief lid van de Dutch Green Building Council (DGBC), is Redevco Nederland dan ook verheugd dat zij, als een van de eersten in Nederland, [vijf] BREEAM-In Use certificaten voor haar winkelpanden heeft verworven. De certificaten betreffen C&A-panden in Alkmaar, Almere, Amstelveen, Leiden en Tilburg. Clemens Brenninkmeijer, Managing Director van Redevco Nederland: “Wij zien het verwerven van deze certificaten als een erkenning voor onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Ze zijn voor ons een stimulans om op deze weg door te gaan. Wij danken ook C&A voor haar medewerking.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel