125 woningen Vleuterweide, Leidsche Rijn

dinsdag 3 april 2012
timer 2 min
In opdracht van Bouwfonds ASR Vastgoedontwikkeling is in Vleuterweide te Utrecht het woningproject van 125 woningen gerealiseerd. De woningen in het deelplan De Erven (in het noorden van Vleuterweide) zijn ontworpen door VVKH architecten uit Leiden

De woningen hebben veranda’s aan de straatzijde. Witte daklijsten die de veranda’s omkaderen lopen langs de gevel omhoog en omlaag als een tekenlijn van de kunstenaar Keith Haring.

 

Verlengstuk van de binnenruimten

De veranda’s zijn een verlengstuk van de binnenruimten, die aan de straatzijde zijn gesitueerd. Deze zorgen niet alleen voor een beschut klimaat voor de woning, maar ook voor een onderhoudsarme gevel. Openslaande deuren en transparante entrees versterken dit karakter. Afwisseling en ritme van de deuren, ramen, kolommen, dakkapellen en de diverse dakvormen zorgen voor een aangename schaal van de bouwblokken. Tegelijkertijd zorgt eenvoudig en duurzaam materiaalgebruik van metselwerk met verschillende steenverbanden, stenen tuinmuren, uniforme dakpannen en een doorgaande (veranda) lijst voor continuïteit.

 

Harmonieus geheel

De woning moet herkenbaar en telbaar zijn gevat in een harmonieus geheel. De uitstraling van het project is vergelijkbaar met projecten uit de jaren dertig, vanwege de verhoudingen, zorgvuldige detaillering en materiaalgebruik. Een belangrijk aspect voor de woningen is dat ze een tijdloze uitstraling hebben en lang meegaan. De parkeerhoven aan de tuinzijde hebben een informeel en groen karakter. Dit is het gebied van de auto’s en fietsen en zal ook soms als speelgebied gebruikt worden. De “achterentree”zijde is vanwege het parkeerhof de meest gebruikte entreezijde worden. Aan de straatzijde/verandazijde zullen weinig of geen auto’s geparkeerd staan.

 

 

 

Projectgegevens

Opdrachtgever:                        Bouwfonds ASR Vastgoedontwikkeling Leidsche Rijn vof I

Ontwerp:                      VVKH architecten, Leiden I

Ontwerpteam:               Ronald Knappers, Mark Verdoold I

Constructeur:                Peree Bouwadvies B.V., Deventer  I

Installatieadvies:           Technisch Adviesburo Duinwijck, Leusden I 

Bouwfysisch advies:     Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht I

Bouwkundig aannemer:             Van Wijnen BV, Arnhem I

 

Aanvang bouw: eind 2009 I Gerealiseerd: 2011

 

Fotografie: Roos Aldershoff

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel