12 miljoen euro voor grootschalige energiebesparing bestaande gebouwen
Bij elkaar moeten deze projecten zorgen voor vergaande besparing in minstens 33.500 woningen en daarnaast ook in de utiliteitsbouw. De investeringen van de marktpartijen voor de uitvoering zal vele malen hoger zijn.
Stijgende energielasten
Energiebesparing is voor burgers en bedrijven nodig om meer greep te krijgen op de stijgende energielasten. Bij de aanpak om bestaande woningen en gebouwen energiezuiniger te maken is de samenwerking tussen markt en overheid essentieel. Tijdens de bijeenkomst in Den Haag maakte minister Donner in totaal acht projecten bekend voor de zogenoemde Blok voor Blok-regeling, waarvoor in totaal vier miljoen euro beschikbaar is. Bij deze regeling gaat het erom dat onder meer marktpartijen, gemeenten, corporaties en provincies een gezamenlijk plan hebben om minimaal tweeduizend woningen in één gemeente flink energiezuiniger te maken. In de projecten werken minstens drie marktpartijen samen in een consortium.
Landelijke introductie
Partijen die meedoen delen kennis en ervaring in de komende twee jaar om zo te komen tot mogelijk een landelijke introductie van deze manier van werken. Het gaat om:
Amersfoort: Energiebesparing in de wijk
Amsterdam: Energiesprong Amsterdam
Breda: Op de bres voor Breda
Deventer: Deventer Energieke verbinding
Eindhoven: 3 x 3 = 9
Hardenberg: Maataanpak Grootschalige Energiebesparing Dedemsvaart-Balkbrug
Tilburg: Tilburg energetica
Utrecht: Utrecht Verduurzaamt
De zeven Green Deals waar het ministerie van BZK bijdragen aan verleent:
Overijssel: 10.000 woningenplan
Rotterdam: Rotterdamse Groene Gebouwen
Amsterdam: Snel verduurzamen in bewoonde staat
Den Bosch: De slimme buurt – door energie van bewoners
Groningen: Groningen: Slim wonen met energie
Haarlem: De Haarlemse Methode
Rotterdam: Duurzame daden
Landelijke opschaling
Met de projecten zet minister Donner in op een landelijke opschaling. Partijen binnen de Blok voor Blok aanpak, maar ook binnen de diverse projecten voor innovatie (Energiesprong) en het Programma Gebieden Energieneutraal kunnen als katalysator werken. Het ministerie doet mee aan deze opschaling met kennis, advies of een financiële bijdrage. Hiermee wordt invulling gegeven aan het Plan van Aanpak Energiebesparing gebouwde omgeving zoals in februari is gepresenteerd.
De Rijksoverheid helpt partijen bij het realiseren van lokale duurzame projecten voor energiebesparing maar ook duurzame energie, duurzame mobiliteit en duurzaam gebruik van grondstoffen en water. Initiatieven komen namelijk niet altijd lokaal van de grond. Met het afsluiten van Green Deals wil het kabinet eventuele knelpunten wegnemen.
Reactie toevoegen