Heb je een eigen woning en wil je graag duurzame energie gebruiken of besparen op je energiekosten? Sinds 2016 bestaat er een subsidie voor de aanschaf van duurzame warmte-installaties zoals warmtepompen en zonneboilers. Als woningeigenaar krijg je hiermee een deel van je investering vergoed. Ondanks dat deze zogeheten ‘ISDE-regeling’ inmiddels al een tijdje bestaat, blijkt het aanvragen ervan nog een lastige klus.
Subsidieaanvraag verduurzaming blijkt lastige klus
Wat kun je met een ISDE-subsidie?
Met de ISDE-subsidie zijn er verschillende mogelijkheden voor jou om gebruik te maken van duurzame energie. Enkele voorbeelden van wat je met de subsidie kunt doen:
1. Woningisolatie
Je kunt de ISDE-subsidie gebruiken om jouw woning beter te isoleren. Dit helpt bij het verminderen van warmteverlies en het verbeteren van de energie-efficiëntie van jouw huis.
2. Zonneboiler of warmtepomp
Je kunt de subsidie ook benutten om een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen, terwijl een warmtepomp efficiënt warmte uit de omgeving haalt en gebruikt om jouw huis te verwarmen.
3. Elektrische kookvoorziening
De ISDE-subsidie kan ook worden gebruikt voor de aanschaf van een elektrische kookvoorziening, zoals een inductiekookplaat. Hiermee kun je energie besparen en bijdragen aan een duurzamere manier van koken.
4. Aansluiting op warmtenet
Als jouw woning de mogelijkheid heeft om aan te sluiten op een warmtenet, kun je de ISDE-subsidie gebruiken om de aansluitingskosten deels te dekken. Een warmtenet levert verwarming en warm water via een gemeenschappelijk netwerk van leidingen, vaak op basis van duurzame bronnen zoals restwarmte.
Verschillende voorwaarden: vaak lastig te begrijpen
Een ISDE-subsidie aanvragen kan niet zomaar: hier zijn verschillende voorwaarden aan verbonden. Je moet bijvoorbeeld eigenaar zijn van de woning waarin de duurzame energie-installatie wordt geïnstalleerd. Ook moet je het betreffende huis zelf bewonen.
Dit zijn wat eenvoudige voorbeelden, maar per energie-installatie gelden nog aanvullende eisen om in aanmerking te komen voor een subsidie, aldus de website van de RVO. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat de voorwaarden en de algehele aanvraagprocedure erg ingewikkeld is. Ruim een derde van de woningeigenaren haakt zelfs af tijdens de aanvraag.
Veelvoorkomende problemen zijn volgens het onderzoek:
- De juiste website is moeilijk vindbaar. Binnen de RVO is het lastig om de juiste pagina te vinden.
- Veel woningeigenaren ervaren de subsidieaanvraag als ingewikkeld. Er wordt veel lastige vaktaal gebruikt en er zijn bovendien veel regels en uitzonderingen. Je moet je er erg in verdiepen om subsidie aan te kunnen vragen.
- Een profiel aanmaken blijkt niet zo makkelijk. Om een aanvraag te kunnen doen, moet je een profiel aanmaken. Hier is flink wat informatie voor nodig, onder andere je DigiD, IBAN en BIC-nummer.
- Er is gedoe rond de bewijsvoering die je moet indienen om in aanmerking te komen voor een subsidie. Het programma loopt vaak vast en veel huiseigenaren hebben niet de juiste apparatuur om deze documenten te uploaden. Bovendien heb je veel informatie nodig van de uitvoerder, naast het KvK-nummer moet je ook nog apart de naam en het adres invoeren.
- Er heerst onduidelijkheid over de benodigde foto's. Zo moeten woningeigenaren ook foto’s inleveren van de oorspronkelijke situatie of de uitvoering. Veel mensen weten dit niet, en deze foto’s kun je niet achteraf nog maken.
- Elk product dat gebruikt wordt, heeft een eigen meldcode en moet worden doorgevoerd in het aanvraagsysteem. Soms staat een meldcode niet op de factuur vermeld en dan kost het veel tijd om deze nog te achterhalen.
Duurzame energieleverancier:
Ben jij geen woningeigenaar, of zijn energie-installaties niet mogelijk in jouw woning en wil je toch besparen op je maandlasten? Energie vergelijken kan dan een uitkomst zijn voor jou. Je kunt dan makkelijk inzien welke leverancier voor jou het goedkoopst is.
Op de website van Independer kun je ook alleen contracten met duurzame stroom vergelijken. “Veel consumenten doen dat ook”, aldus Joris Kerkhof, expert energie bij Independer. “Dit komt ook doordat steeds meer Nederlanders doorhebben dat kiezen voor groene energie zeker niet altijd duurder is."