Heeft de voetganger in jouw ontwerp een bijzondere positie? Doe dan mee met de LoopAward 2023. Je hebt nog tot 31 augustus om jouw idee in te dienen.
Maak ruimte voor de wandelaar en win de LoopAward!
Er worden twee initiatieven beloond die bijdragen aan meer ruimte voor lopen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een ontwerpopdracht voor de herinrichting van een gebied/openbare ruimte waarbij het STOP-principe (Stappen-Trappen-OV-Privaatvervoer) is gehanteerd.
Eén award word uitgereikt aan de organisatie die het meeste heeft bijgedragen aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De tweede award gaat naar het meest aansprekende maatschappelijke initiatief dat ervoor heeft gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen.
Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 3 oktober zal de jury de uiteindelijke winnaars van de LoopAward bekend maken.
Beoordelingscriteria
De deelnemers wordt gevraagd een aantal zaken te beschrijven en te voldoen aan enkele criteria. De inzendingen dienen bij te dragen aan een (of meer) ambities van Ruimte voor Lopen:
- 1 Lopen wordt gestimuleerd
Bijvoorbeeld: communicatieprojecten/campagnes of kennisprojecten.
- 2 De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Bijvoorbeeld: Innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep.
- 3 Lopen is integraal onderdeel van beleid, ontwerp en/of beheer
Bijvoorbeeld: Ontwerpopdracht voor de herinrichting van gebied/openbare ruimte waarbij het STOP-principe (Stappen-Trappen-OV-Privaatvervoer) is gehanteerd.
Vakjury
De vakjury die zich gaat buigen over alle initiatieven bestaat uit: Karen van Ruiten (directeur Alles is Gezondheid & Positieve Gezondheid), Bruno Bruins (voormalig wethouder Verkeer en minister voor Medische Zorg & Sport en nu adviseur voor de Raad van State) en Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving). Bij hun beoordeling kijken ze naar originaliteit, actualiteit en in hoeverre het initiatief een inspirerend voorbeeld is voor anderen.
Maak jij meer ruimte voor lopen? Laat Nederland weten hoe je dat doet. Bekijk hier wat de criteria voor deelname zijn en doe mee!
Winnaars
Eerder winnaars van de LoopAward zijn:
2022
De dementievriendelijke route – de Oost
Met Walking4School loopt het beter
2021
Rondje Stadionpark (Rotterdam)
2020
Singelpark (Leiden)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…