Architect Boris Zeisser won met zijn houtbouwproject De Warren, een wooncoöperatie, de AAP (Amsterdamse Architectuurprijs) en legt in een video uit waarom houtbouw zo belangrijk is en waarom hij er met zijn Natrufied Architecture graag gebruik van maakt.
'Hout waar het kan, beton waar het moet'
Zeiisser startte Natrufied Architecture in 2015 na vijftien jaren als oprichter en partner van 24H-Architecture te hebben gewerkt. Het bedrijf richt zich op biofilische architectuur, wat wil zeggen dat de natuur zoveel mogelijk wordt geïntegreerd in het ontwerp. Het in Bergen gevestigde bedrijf heeft daarmee naam gemaakt in Nederland en daarbuiten met meerdere houtbouwprojecten waarvan De Warren de meest recente is. Hiermee is Zeisser in de prijzen gevallen. De Warren won de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP). Fietsparkeergarage Stationsplein kreeg de vakprijs.
De Warren bevat 36 huurappartementen en daarnaast 800 vierkante meters aan collectieve ruimtes, zoals een theater, yogaruimte, makerspace, kantoren, vergaderruimtes, kidsspace en een muziekstudio. Het ontwerp is gemaakt na vier workshopdagen met alle toekomstige bewoners. Elke workshop had een ander thema, zoals de uitstraling van het gebouw, de relatie tussen privé en collectief, duurzaamheid en de toekomst van het gebouw.
Het gebouw wordt gemaakt van biobased materialen en zal volledig energie-zelfvoorzienend zijn. De structuur is opgebouwd uit CLT (crossed laminated timber), vlasisolatie en gerecyclede houten afwerkingen. Hergebruik van bouwproducten van gesloopte gebouwen wordt onderzocht. Bijzonder is ook dat de gevel van De Warren is gemaakt van hergebruikte Basralocus- meerpalen en hergebruikte Azobé-oeverbeschoeiing. Biobased, circulair, en zelfs onderhoudsvrij.
In onderstaande video, over houtbouw in Amsterdam, zet Zeisser de voordelen uiteen.
"Er zijn veel voordelen, maar de belangrijkste zijn dat hout CO2 kan opslaan, èn dat je met houtbouw ten opzichte van beton veel CO2-uitstoot voorkomt. Ook is er minder belasting op de bouwplaats en dat is gunstig voor stikstof."
De vraag of er wel genoeg hout is voor onze woningbouw -het doel van 900.000 woningen voor 2030 staat nog steeds- wordt met een volmondig 'ja' beantwoord door Zeisser. "Alleen al in Zweden is voldoende houtaangroei in de bossen voor vijf miljoen woningen per jaar. Er is dus meer dan voldoende bouwhout beschikbaar, in balans met de natuur."
Op dit moment heeft Natrufied de houtbouwprojecten Mooijburg I, II en II in aanbouw. Zijn motto is: 'hout waar het kan, beton waar het moet.' Zoals voor de parkeergarage van een ander project op IJburg, Mooijburg III. In Mooijburg II is te zien dat veel van het CLT in de woningen in het zicht blijft. “Alleen niet bij woningscheidende wanden. Daar zijn voorzetwanden nodig in verband met brand en akoestiek.”
Houtbouw als trend in Amsterdam
In Amsterdam wordt veel in hout gebouwd. De gemeente heeft met de Metropool Regio Amsterdam en tachtig organisaties een Green Deal Houtbouw gesloten. Doel is dat twintig procent van de woningen vanaf 2025 in hout of biobased wordt gebouwd. Gebouw HAUT, 73 meter hoog, met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie, is inmiddels een icoon voor de stad geworden, en krijgt veel internationale aandacht. Het is een hybride gebouw, met betonnen kelder en liftschacht en delen van de constructie in staal. De wanden en vloeren zijn gemaakt van hout (CLT).
Afgelopen jaren zijn ook in Buiksloterham enkele middelhoge houtbouw-appartementencomplexen gerealiseerd. Zoals het modulaire Timberhouse, en de hybride gebouwen Patch 22, Top-Up en Stories. En in IJburg dus De Warren, Mooijburg I, II en III, en naast De Warren het recent opgeleverde Juf Nienke. Dit modulaire houtbouwproject bestaat uit CLT-units en trappen van CLT. Stedebouw & Architectuur schreef er eerder al over: Juf Nienke in Amsterdam officieel geopend; 'circulair, natuurinclusief en energiepositief' | Stedebouw & Architectuur (stedebouwarchitectuur.nl)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gaan kabinetsplannen de woningbouw effectief versnellen?
22 jan om 07:30 uurHet nieuwe kabinet wil allerlei belemmeringen voor de woningbouw wegnemen. Daardoor worden diverse eisen niet…
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov 2024Veel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Reactie toevoegen