Uit alle inzendingen voor de 13de editie van de VKG Architectuurprijs zijn zes projecten geselecteerd. Drie maken er kans op de award voor Nieuwbouw, drie dingen mee naar de prijs in de categorie Renovatie. In december maakt de jury de twee winnaars bekend.
Genomineerden VKG Architectuurprijs 2023
Ervaren vakmensen op het gebied van architectuur en duurzaamheid vormen de jury van 13de VKG Architectuurprijs. Die combinatie sluit naadloos aan bij de doelstelling van de VKG Architectuurprijs, waarbij esthetiek en vakmanschap hand in hand gaan met duurzame innovatie. De jury bestaat uit de oud-winnaars Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (Van Den Hout & Kolen), duurzaamheidexpert Mantijn van Leeuwen (Nibe) en VKG-directeur Albert Zegelaar.
De kwaliteit van de inzendingen is hoog, toch is de jury tot een unanieme beslissing gekomen wat betreft de zes kanshebbers. De genomineerden zijn architecten met lef. Vakmensen die vooruitdenken en de veelzijdigheid en duurzaamheid van kunststof kozijnen hebben gebruikt in hun ontwerpen, in nieuwbouw of in renovatie en herbestemming. Deze zijn alle zowel sterk architectonisch als gericht op duurzaamheid. Precies wat nu nodig is op weg naar de circulaire bouweconomie.
De zes genomineerden in de twee categorieën Nieuwbouw en Renovatie zijn (in willekeurige volgorde):
-
Nieuwbouw - Nieuw Trebol, Harlingen
Penta Architecten met kozijnen van Europrovyl in opdracht van Lont
Afgeleid van de oude Trebol is het nieuwgebouwde Trebol een appartementencomplex met veel kenmerken van architectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Het is bijzonder en treffend hoe er is gebruikgemaakt van kunststof, zoals met gebogen en teruggelegde kozijnen. Innovatief en toekomstbestendig is het gebruik van het cascoready kozijnconcept.
-
Nieuwbouw – Veldhuis, Apeldoorn
Hevofame met kozijnen van Transcarbo in opdracht van Trebbe
In nauw overleg met de stichting van de eindgebruikers is het woonzorggebouw Veldhuis tot stand gekomen. Zorg, connectie met het groen en sociale verbinding zijn belangrijke elementen. Het gebouw is duurzaam ontworpen en uitgevoerd volgens de principes van Passief Bouwen. De kunststof kozijnen leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Met alle sociale, duurzame en medische uitdagingen is het een sterk stedenbouwkundig gebouw geworden.
-
Nieuwbouw – De Eenhoorn, Amsterdam
Heren5 met kozijnen van Transcarbo in opdracht van Ymere
Aangejaagd door onderzoek zijn in De Eenhoorn compacte sociale huurwoningen voor meerdere generaties samengevoegd. De winst zit hem in het delen van gemeenschappelijke ruimtes voor klussen, wassen en bijeenkomen en vieren. Door onder andere sterk isolerende raam- en kozijnpartijen, zonnepanelen en warmtepompen is het pand energieneutraal. Met als extra aandachtpunt en een stukje bewustwording de glazen pui aan de straatzijde die zicht geeft op het energiesysteem.
-
Renovatie – Wheermolen, Purmerend
DOOR Architecten en Schipper kozijnen in opdracht van Hemubo
In het kader van wonen, infrastructuur en groen is een galerijflat met 137 sociale huurwoningen vernieuwd. Naast de renovatie zijn op de begane grond 24 garageboxen omgebouwd tot 16 woningen. Bij de bouw in de jaren tachtig leverde Schipper kunststof kozijnen. De nieuwe kozijnen, een noviteit, zijn wederom door Schipper geleverd en gemaakt van profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan.
-
Renovatie - Vredeskerk, Tilburg
Bedaux de Brouwer met kozijnen van ALKU in opdracht van Hilva Vastgoed
Zoals veel kerken heeft de Vredeskerk een woonbestemming gekregen. Dit vroeg om meer daglicht en onder het mom van ‘de kracht van het laten staan’ is er ruimte gemaakt voor meer vensters met behoud van het tijdloze karakter van het gebouw. Het is een subtiele toevoeging geworden, met eerbied voor wat er al was en voor moderne eisen voor woonruimte ten aanzien van duurzaamheid, isolatie en lichtinval.
-
Renovatie - villa, Velsen-Zuid
Van Schie Architecten met kozijnen van Select Windows, particuliere opdrachtgever
Een heel fraaie opwaardering van een villa uit de jaren vijftig. Deze is levensloopbestendig en duurzaam gemaakt, onder andere door toepassing van hoogwaardige kunststof kozijnen. Het is mooi hoe de renovatie ook de esthetiek naar een hoger niveau heeft getild door het gebruik van subtiele kleurschakeringen en detaillering.
De komende weken worden de projecten en architecten door VKG verder voorgesteld en wordt getoond hoe het kozijn de architectuur kan versterken.
Uitreiking awards
Op donderdag 7 december reikt de jury de VKG Architectuurprijzen uit tijdens het seminar Circulair ontwerpen in de Metaal Kathedraal in Utrecht. In deze werkplaats voor het dagelijks circulair leven worden oplossingen voor klimaatveranderingen in de lokale leefomgeving bereikbaar.
De missie van deze dag is: deelnemers meer dan alleen nieuwe inzichten, kennis en netwerken meegeven.
De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door VKG Keurmerk en Stedebouw & Architectuur.
Aanmelden hiervoor kan al via www.vkgkeurmerk.nl/architectuurprijs
VKG Keurmerk
Het VKG Keurmerk is dé brancheorganisatie voor leveranciers en fabrikanten van kunststof kozijnen. We bewaken de kwaliteit van product en proces en werken aan duurzame innovatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk
11 jun om 07:30 uurHoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…
En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?
7 jun om 07:30 uurVurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…