Voor het eerst wordt in Nederland garantie gegeven op het hergebruiken van een gerecycled constructief bouwdeel dat al 24 jaar oud is. Het is VBI, de bekende producent van kanaalplaatvloeren, die tekent voor de kwaliteit en veiligheid van dit product. Architect Marc Verheijen wilde daar wel in meegaan met het project Upcycle Mall, een milieupark in aanbouw in Rotterdam.
Gebruikte kanaalplaatvloeren terug in de keten mét garantie
VBI zet een opmerkelijke stap in de wereld van circulair bouwen door twintig jaar oude kanaalplaten te voorzien van een nieuwe garantie, waarmee ze als nieuw worden beschouwd. Deze innovatie markeert een belangrijke ontwikkeling waarbij fabrikanten verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van gerecyclede bouwmaterialen.
Peter Musters, adviseur Bouwprojecten van VBI, vertelt over dit initiatief: “We bieden al een retournamecertificaat om geleverde kanaalplaten terug te nemen aan het eind van de levensduur van een gebouw. Ook stimuleren we de markt tot de- en remontabel bouwen. Daar voegen we nu refurbished kanaalplaten met nieuwgarantie aan toe.”
Hoogwaardig
Het concept van VBI’s nieuwgarantie op gebruikte kanaalplaatvloeren versterkt het vertrouwen en de zekerheid in de kwaliteit van gerecyclede bouwmaterialen. Volgens Musters versnelt VBI het proces van refurbishen en hergebruik in de bouwindustrie. Hij benadrukt: “Kanaalplaten zijn te hoogwaardig om te granuleren en storten. Het refurbish-traject start met ons retournamecertificaat voor nieuwe remontabele projecten. Onder voorwaarden nemen we kanaalplaten terug bij levensduureinde van een gebouw. Vervolgens start een proces dat borgt dat deze platen veilig en als nieuw, inclusief garantie terug de bouw op gaan.”
Dit innovatieve proces wordt voor het eerst toegepast bij het Upcycle Mall-project, een milieuvriendelijk winkelcentrum in aanbouw in Rotterdam, dat volledig circulair wordt gebouwd. De begane-grondvloer van dit project bestaat al uit gebruikte kanaalplaten met garantie.
Data
Musters benadrukt verder het belang van de data die worden verzameld tijdens de bouw van de Upcycle Mall: “De data van de Upcycle Mall helpen om ons refurbished-proces te optimaliseren. Gegevens over engineering, montage, maatvoering, identificatie, keuring en transport worden geanalyseerd. Dit moet leiden tot een blauwdruk die start bij de identificatie van gebruikte en geoogste platen en eindigt met het weer uitleveren van die platen met garantie en een nieuwe identiteit.”
Het Upcycle Mall-project, geleid door architect Marc Verheijen van de gemeente Rotterdam, weerspiegelt de duurzaamheidsambities van Rotterdam. Verheijen: “Circulair bouwen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is een ander bouwproces omdat je niet weet welke materialen wanneer beschikbaar zijn en wat de kwaliteit en de prijs is.”
Schiphol
De basis van de Upcycle Mall is een staalconstructie die eerst dienst deed in een laboratorium bij TNO in Delft. De gebruikte kanaalplaten zijn afkomstig uit een slooplocatie op Schiphol en dateren uit een order van 1999. VBI heeft ze ter plaatse beoordeeld en ook de wapening nauwkeurig gecontroleerd. De platen zijn overgedimensioneerd voor veilig gebruik en inmiddels voorzien van eps-isolatie.
Musters benadrukt tot slot de noodzaak van verdere verschuiving naar circulair bouwen in de bouwindustrie en concludeert: “De opdracht die er ligt, is groot. Tools als Madaster en Insert helpen om circulair bouwen verder te brengen, maar met name de overheid moet de aanjager zijn door nu al meer circulair aan te besteden. We hopen dat andere fabrikanten, net als VBI, bereid zijn om materiaal retour te nemen, want om te slagen moeten we meer kennis delen en beter samenwerken. Door elkaar te helpen, helpen we uiteindelijk ook onszelf.”
Bron: persbericht
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk
11 jun om 07:30 uurHoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…
En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?
7 jun om 07:30 uurVurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…
Reactie toevoegen