Forum over toekomst van seniorenwoningen
Het evenement richt zich op bedrijven uit de zorgbranche, gemeenten, woningbouwcoöperaties, projectontwikkelaars, architecten en andere branche-experts.
“Uit recente cijfers blijkt dat er in 2030 circa 22,3 miljoen Duitse ouderen zullen zijn en is er behoefte aan renovatie en ombouw van zeker 3 miljoen bestaande woningen”, aldus Elisa Gentzsch, export adviseur bij de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). Tegelijkertijd ziet Gentzsch in Nederland dezelfde tendens, “80 procent van de ouderen zou thuis willen blijven wonen. Dit resulteert in een groot tekort aan seniorenwoningen in Nederland”.
Wensen van oudere huurder
Aan de hand van concrete voorbeelden zullen experts op het gebied van architectuur en bouw hun visie op de huidige problematiek belichten en concrete oplossingen presenteren. Zo zal Stephan van Erp, manager strategie en bedrijfsvoering bij woningcorporatie Casade het thema zorggeschikt wonen vanuit de bril van een woningcorporatie benaderen. Tevens zal hij ingaan op de vastgoedstrategie om tegemoet te komen aan de wensen van de oudere huurder. Van Erp: “Samen met de huurder gaan we bekijken welke mogelijkheden er zijn om invulling te geven aan hun woonbehoefte op het moment dat zorg zich aandient.”
Dementiedorp
Voorzitter van het Duitse Bundesverband Barrierefrei e.V., Marianne Drößiger, zal een overzicht van de actuele ontwikkelingen en uitdagingen van de Duitse markt presenteren. De ontwikkelaar van het dementiedorp te Hoogewijk, Frank van Dillen, zal op 17 mei spreken over thema’s als zelfstandig wonen, de ouderenzorg en de rol van een sociaal netwerk voor ouderen. Ten slotte zal Michael Schlenke, oprichter van The Caretakers, tijdens zijn presentatie ingaan op de impact van demografie op de nieuwbouw en renovatie van zorginstellingen en sociaal vastgoed.
Meer informatie over het programma en de mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op: www.dnhk.org/zorgelooswonen