Winnaars Gulden Feniks 2015 bekend
Bartokpark Arnhem
Volgens de jury symboliseert het Bartokpark in Arnhem, met het bekende aardvarken, de kracht van het doen. Het betreft een voorheen braakliggend terrein dat door landschapsarchitect Buro Harro en het Departement van Tijdelijke Ordening is getransformeerd tot park. Het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman werd door Burgers' Zoo gedoneerd ter gelegenheid van haar jubileum en Nationaal Park de Hoge Veluwe transplanteerde een stuk van hun natuurgebied naar de locatie.
De Hallen Amsterdam
De Hallen is een centrum van cultuur, media, ambachten en kleinschalige ondernemingen dat voormalig een tramremise was. De jury noemde het een prachtig voorbeeld van nauwe betrokkenheid van burgers die leidt tot een van de meest vibrerende gebieden van Amsterdam. Een gebied waarin maatschappelijk en lokaal relevante invulling centraal staat, met onder meer een door mindervalide mensen gerunde fietswinkel en een denimfabriek. Architect André van Stigt en Jet van den Heuvel zijn te danken voor het succes.
Mauritshuis Den Haag
Het Mauritshuis is door diens renovatie een showcase van vakmanschap geworden, een 'schoolvoorbeeld van voortreffelijk opdrachtgeverschap'. Vooral de ondergrondse verbinding en de drie glazen liften werden geprezen. Ook de kleur van de gevel en het donkere glas dat in de kozijnen is aangebracht, zijn redenen voor de jury om het Mauritshuis als één van de mooiste stadspaleizen van Nederland te noemen. Architect Hans van Heeswijk tekende voor het project.
Barbaraschool Amsterdam
Volgens de jury is de Barbaraschool in Amsterdam een schoolvoorbeeld van hoe bevlogen ouders zich opwerpen om de kwaliteit van een buurt niet teloor te laten gaan. Samen met Network of Architects & Planners gaven ze een verloederde buurtschool met mooi bouwkundige ingrepen een nieuw leven. De jury noemde het project dan ook een 'navolgenswaardig voorbeeld' van de categorie Low budget, High impact.
NRP Gulden Feniks 2015
De NRP Gulden Feniks prijzen worden ieder jaar uitgereikt aan de beste, mooiste en meest innovatieve (gebieds)transformatie- en renovatieprojecten van Nederland. Ze worden ook wel de Oscars van de Nederlandse bouwwereld genoemd. Dit jaar werden er wel 111 inzendingen opgestuurd, een recordaantal.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen