SubZero Paviljoen symboliseert innovatiekracht van Flevoland
De Innovatiewerkplaats wordt gerealiseerd op het Floriadeterrein in Almere. Bezoekers kunnen in het paviljoen de innovaties die voor de Floriade in 2022 zijn ontwikkeld zien en beleven. Uniek aan het paviljoen is de wijze waarop het ontstaan van de provincie – en vooral de daadkracht erachter – wordt gereflecteerd door het ontwerp.
Muren van aarde, dak van groen
“Waar eerst alleen maar water was, is nu een uniek gebied ontstaan wat ook nog eens gemiddeld vijf meter onder zeeniveau (NAP) ligt,” aldus DoepelStrijkers (tevens verantwoordelijk voor de duurzame Dutch Windwheel). “De innovatiekracht van het Zuiderzeeproject is nog voelbaar in Flevoland. Innovatief watermanagement en duurzame energie-en voedselproductie behoren tot de Flevolandse DNA. De Innovatiewerkplaats verbeeldt dit op een eigenzinnige manier.”
“Een vijf meter dikke laag Flevolandse bodem wordt opgetild tot de NAP-lijn. De daaronder ontstane ruimte wordt afgesloten met een spiegelgevel. De belangrijkste hoogteniveaus van Flevoland zijn zichtbaar in het paviljoen. De boomgaard bovenop het gebouw symboliseert de vruchtbare Flevolandse grond.”
Vruchtbare grond
Het paviljoen maakt veel gebruik van natuurlijk materiaal, dat onder meer dient als natuurlijke zonwering en –ventilatie en passieve verwarming en verkoeling. Tevens worden er biobased en geopolymeer materialen toegepast om de CO2-footrpint zo klein mogelijk te houden. Deze en meer technische oplossingen worden voor de bezoekers zichtbaar gemaakt.
Het is de ambitie van Provincie Flevoland om de Innovatiewerkplaats na realisatie in 2017 verder te ontwikkelen met ondernemers en kennisinstellingen. “We bieden letterlijk en figuurlijk vruchtbare grond,” aldus gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “Gezamenlijk willen wij het pand verder uitbouwen en inrichten en zo ruimte bieden aan duurzame innovaties.”
Artificiële peninsula door MVRDV
Het SubZero Paviljoen komt te liggen op het artificiële schiereiland dat MVRDV gaat maken. Dit schiereiland van 45-hectare gaat dienen als het Floriadeterrein tijdens de Floriade in 2022, ’s werelds grootste tuinbouwtentoonstelling.
In de najaar van 2016 start de bouw van de Innovatiewerkplaats.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen