SubZero Paviljoen symboliseert innovatiekracht van Flevoland
De Innovatiewerkplaats wordt gerealiseerd op het Floriadeterrein in Almere. Bezoekers kunnen in het paviljoen de innovaties die voor de Floriade in 2022 zijn ontwikkeld zien en beleven. Uniek aan het paviljoen is de wijze waarop het ontstaan van de provincie – en vooral de daadkracht erachter – wordt gereflecteerd door het ontwerp.
Muren van aarde, dak van groen
“Waar eerst alleen maar water was, is nu een uniek gebied ontstaan wat ook nog eens gemiddeld vijf meter onder zeeniveau (NAP) ligt,” aldus DoepelStrijkers (tevens verantwoordelijk voor de duurzame Dutch Windwheel). “De innovatiekracht van het Zuiderzeeproject is nog voelbaar in Flevoland. Innovatief watermanagement en duurzame energie-en voedselproductie behoren tot de Flevolandse DNA. De Innovatiewerkplaats verbeeldt dit op een eigenzinnige manier.”
“Een vijf meter dikke laag Flevolandse bodem wordt opgetild tot de NAP-lijn. De daaronder ontstane ruimte wordt afgesloten met een spiegelgevel. De belangrijkste hoogteniveaus van Flevoland zijn zichtbaar in het paviljoen. De boomgaard bovenop het gebouw symboliseert de vruchtbare Flevolandse grond.”
Vruchtbare grond
Het paviljoen maakt veel gebruik van natuurlijk materiaal, dat onder meer dient als natuurlijke zonwering en –ventilatie en passieve verwarming en verkoeling. Tevens worden er biobased en geopolymeer materialen toegepast om de CO2-footrpint zo klein mogelijk te houden. Deze en meer technische oplossingen worden voor de bezoekers zichtbaar gemaakt.
Het is de ambitie van Provincie Flevoland om de Innovatiewerkplaats na realisatie in 2017 verder te ontwikkelen met ondernemers en kennisinstellingen. “We bieden letterlijk en figuurlijk vruchtbare grond,” aldus gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “Gezamenlijk willen wij het pand verder uitbouwen en inrichten en zo ruimte bieden aan duurzame innovaties.”
Artificiële peninsula door MVRDV
Het SubZero Paviljoen komt te liggen op het artificiële schiereiland dat MVRDV gaat maken. Dit schiereiland van 45-hectare gaat dienen als het Floriadeterrein tijdens de Floriade in 2022, ’s werelds grootste tuinbouwtentoonstelling.
In de najaar van 2016 start de bouw van de Innovatiewerkplaats.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen