Stadslandbouw heeft positief effect op gezondheid
Braakliggend terrein in steden wordt steeds vaker gebruikt door buurtgenoten om groente te verbouwen. Deze buurtmoestuinen kunnen gezondheidsproblemen helpen voorkomen, blijkt nu. Daarbij is het belangrijk dat risico's voor eventuele bodem- en luchtverontreiniging tot een minimum worden beperkt.
Verbinding tussen gezondheid en leefomgeving
Er komt steeds meer groen in steden, buurtmoestuinen sluiten hier goed op aan. Ook de trend om meer biologische, lokaal geproduceerde producten te eten past in deze lijn, evenals de behoefte van bewoners aan meer betrokkenheid in de eigen woonomgeving. Via de buurtmoestuinen kan bovendien een verbinding worden gelegd tussen beleid voor gezondheid en beleid voor de leefomgeving. Dit helpt om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken zoals gezond ouder worden.
Onderzoek
Dit blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM. De bevindingen worden o.a. gebruikt voor onderzoek naar moestuinen in verschillende Europese landen. Het onderzoek geeft ook per gezondheidseffect aan met welke indicatoren deze gemeten kunnen worden. Aanbevolen wordt om dit op consistente wijze te doen om bevindingen internationaal te kunnen vergelijken en duidelijk te krijgen of buurtmoestuinen daadwerkelijk helpen om de leefbaarheid, en daarmee de gezondheid, in de stad te verbeteren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen