’s Werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw in Dubai
Museum van de Toekomst
De printer die in Dubai wordt gebruikt, is dezelfde die werd gebruikt voor het 3D-geprinte appartementencomplex in de Chinese stad Suzhou. Het kantoorgebouw in Dubai gaat een grootte van 600m2 beslaan en zal dienen als tijdelijk hoofdgebouw van het ‘Museum van de Toekomst’, een groot innovatieproject in Dubai dat eerder dit jaar van start ging. Met het project willen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zich vestigen als een globaal centrum van technologie en architectuur.
Ieder onderdeel van het gebouw wordt op de bouwlocatie geprint met een mix van onder meer gewapend beton en glasvezelversterkt gips. Het kantoorgebouw wordt ‘in het hart van Dubai’ gebouwd op een druk kruispunt zodat het voor verscheidene activiteiten en evenementen gebruikt kan worden. Het ontwerp reflecteert dit door open, flexibel en multifunctioneel te zijn. WinSun Global is verantwoordelijk voor de realisatie van het gebouw.
Betrokken architecten- en ingenieursbureaus zijn Gensler, Thornton Thomasetti en Syska Hennessy. Het gebouw moet in 2017 opgeleverd worden, hetzelfde jaar waarin de Museum van de Toekomst opent.
Welvaartsimpuls
Het project Museum van de Toekomst moet gaan dienen als welvaartsimpuls voor het gebied. “Wij zetten de nieuwste technologie graag in om het leven van mensen te versimpelen en verbeteren,” aldus Mohamed Al Gergawi van het Nationale Innovatie Comité van de VAE. “Dit project is onderdeel van onze innovatiestrategie om nieuwe ontwerpen en oplossingen te creëren in educatie, zorg en stedenbouw. Ons doel is het verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners en om nieuwe oplossingen voor de wereld te pionieren.”
3D-printing in Nederland
“Geen kwestie van even op de knop drukken en je hebt een product.” Volgens Salomé Galjaard van Arup, die een stalen verbindingselement voor een lichtgewicht tensegrity constructie ontwikkelde en 3D-printte, is de technologie een uitdagend middel om waarde toe te voegen aan een product. Bekijk hier haar presentatie over additive manufacturing tijdens Building Holland 2015.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Reactie toevoegen