Pylos 3D-printer gebruikt aarde als bouwmateriaal
De Pylos 3D-printer is ontwikkeld door Sofoklis Giannakopoulos van het IAAC. De printer gebruikt ‘een natuurlijk, biologisch afbreekbaar, goedkoop, recyclebaar en lokaal materiaal waar iedereen bekend mee is: aarde’. De Pylos beoogt hiermee 3D-printen beschikbaar te maken voor grote projecten in economisch slechte tijden.
Printen met aarde
Aarde als bouwmateriaal biedt volgens het IAAC meerdere voordelen, waaronder ‘natuurlijke isolatie, vuurbestendigheid, luchtcirculatie, lage opstartkosten, 100% recyclebaar, lage emissie, etc’. Het materiaal dat de Pylos gebruikt bestaat uit 96% aarde gemixt met 4% aan verscheidende natuurlijke hulpstoffen. Hieruit ontstaat een materiaal dat volgens het IAAC een bijzondere hoge treksterkte heeft.
“Aarde kan ontelbaar keren worden gerecycled over een extreem lange periode,” aldus Giannakopoulos. “Oude en droge leem kan bovendien hergebruikt worden nadat het is geweekt in water, waardoor leem nooit een afvalproduct wordt dat gevaarlijk is voor het milieu.”
Het project heeft als voornaamste doel uit te vinden wat de potentie van aarde als materiaal in 3D-printen kan zijn, vooral gericht op goedkope (huizen)productie en de vraag naar milieuvriendelijke materialen. Het is de bedoeling dat de Pylos op locatie kan printen met materiaal dat op de locatie aanwezig is.
Kijk voor meer informatie op de website van het IAAC.
Projectdetails
Onderzoeker: Sofoklis Giannakopoulos
Onderzoeksadviseur: Areti Markopoulou
Robotische ondersteuning: Alexandre Dubor
Compatutionele ondersteuning: Rodrigo Aguirre
Onderzoeksproject geïnitieerd in IAAC Open Thesis Fabrication 2013 program met ondersteuning van Enrico Dini (D-Shape).

De Pylos 3D-printer bouwt producten op met aarde als materiaal. Foto's via het IAAC.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Film Architecton: Hoe kunnen we beter bouwen?
24 apr om 07:30 uur 4 minVanaf donderdag 1 mei draait in diverse bioscopen opnieuw een architectuurfilm. Recent zagen we al Oscar-…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Reactie toevoegen