Pylos 3D-printer gebruikt aarde als bouwmateriaal
De Pylos 3D-printer is ontwikkeld door Sofoklis Giannakopoulos van het IAAC. De printer gebruikt ‘een natuurlijk, biologisch afbreekbaar, goedkoop, recyclebaar en lokaal materiaal waar iedereen bekend mee is: aarde’. De Pylos beoogt hiermee 3D-printen beschikbaar te maken voor grote projecten in economisch slechte tijden.
Printen met aarde
Aarde als bouwmateriaal biedt volgens het IAAC meerdere voordelen, waaronder ‘natuurlijke isolatie, vuurbestendigheid, luchtcirculatie, lage opstartkosten, 100% recyclebaar, lage emissie, etc’. Het materiaal dat de Pylos gebruikt bestaat uit 96% aarde gemixt met 4% aan verscheidende natuurlijke hulpstoffen. Hieruit ontstaat een materiaal dat volgens het IAAC een bijzondere hoge treksterkte heeft.
“Aarde kan ontelbaar keren worden gerecycled over een extreem lange periode,” aldus Giannakopoulos. “Oude en droge leem kan bovendien hergebruikt worden nadat het is geweekt in water, waardoor leem nooit een afvalproduct wordt dat gevaarlijk is voor het milieu.”
Het project heeft als voornaamste doel uit te vinden wat de potentie van aarde als materiaal in 3D-printen kan zijn, vooral gericht op goedkope (huizen)productie en de vraag naar milieuvriendelijke materialen. Het is de bedoeling dat de Pylos op locatie kan printen met materiaal dat op de locatie aanwezig is.
Kijk voor meer informatie op de website van het IAAC.
Projectdetails
Onderzoeker: Sofoklis Giannakopoulos
Onderzoeksadviseur: Areti Markopoulou
Robotische ondersteuning: Alexandre Dubor
Compatutionele ondersteuning: Rodrigo Aguirre
Onderzoeksproject geïnitieerd in IAAC Open Thesis Fabrication 2013 program met ondersteuning van Enrico Dini (D-Shape).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen