Nieuwe vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam op Bijlmerplein
De OBA voert een nieuwe benadering door die een frisse wind laat waaien door haar vestigingen. Zowel nieuwe vestigingen als de bestaande bibliotheken worden getransformeerd tot aantrekkelijke publieke third places, afgestemd op de behoeften van de directe omgeving. De nieuwe stijl van OBA staat voor bibliotheken met een maatschappelijke meerwaarde, waar men kan verblijven, leren en ontmoeten. Hierbij speelt de programmering in de OBA een grote rol; naast literaire activiteiten worden eveneens workshops, exposities en maker spaces voor alle leeftijden aangeboden.
© Marco Heyda
Third places vervullen een sterke sociale en verbindende functie naast de first place (thuis) en de second place (werk). Onder third places vallen bijvoorbeeld openbare ruimtes zoals parken, maar ook cultuurhuizen, theaters en bibliotheken.
Verbinding stedelijke ruimte
De nieuwe vestiging in het voormalige belastingkantoor (oppervlakte: 1.150 m2) heeft met zijn hoge entree en natuurlijke lichtinval een uitnodigend karakter. Dit valt ook te zien aan de de brede, 4,50 meter hoge trap aan de linkerzijde bij binnenkomst. Op de trap kan dankzij grote kussens gezeten worden en hij dient als tribune tijdens presentaties. Aat Vos: “De trap refereert op sterke wijze naar de buitentrap aan de straatzijde die de twee niveaus van het Bijlmerplein met elkaar verbindt. Het interieur wordt daarmee onderdeel van de stedelijke ruimte.”
© Marco Heyda
Het interieur van de OBA locatie is een mix van een industriële look, met name de gestripte systeemplafonds, en organische vormen voor een verzachtend contrast. Marcel van der Veer, Mars Interieurarchitecten: “De jaren zeventig zijn als leitmotiv zichtbaar in het interieurconcept en refereren naar de beginjaren van de Bijlmermeer. Dit komt onder meer terug in het gebruik van warme kleuren als oranje en okergeel, als ook in materialen als eikenhout, gelakt mdf en betonplex en het retro style meubilair.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen