Eerste woonproject MVRDV India opgeleverd
Future Towers is gevestigd in Poona, een van de snelst groeiende steden van het Aziatische land. De eerste fase van het project omvat in totaal 1068 appartementen, waar plek is voor 5000 mensen. Het project bestaat in totaal uit drie fases waarin in zijn totaliteit 3500 woningen, drie scholen, verschillende tuinen en sport- en spelvoorzieningen worden gerealiseerd. Zoals bij veel Indiase woonprojecten past het concept in de Indiase Smart City-strategie. Omdat bij dit soort projecten vaak het gevaar bestaat dat alles er hetzelfde uit gaat zien, heeft opdrachtgever voor de Future Towers City Corporation Ltd architectenbureau MVRDV ingeschakeld.
De eerste fase
MVRDV ontwierp met de eerste opgeleverde fase van de Future Towers een opvallend woongebouw met negen vleugels. Deze bevatten in totaal 1068 appartementen, die naar Indiase begrippen redelijk geprijsd zijn. In plaats van een cluster met meerdere vrijstaande gebouwen, werd gekozen voor een enkel gebouw met de vorm van een berglandschap, inclusief dalen, pieken en spelonken.
Naast het feit dat het een bijzonder silhouet oplevert, is het ook nog functioneel. De woningen vangen namelijk meer daglicht en de indeling zorgt voor een beter uitzicht. De appartementen variëren in oppervlaktes tussen de 45 m2 en 450 m2. Hierdoor wordt het hele spectrum van de Indiase middenklasse bediend.
Woonvraag deels opgelost
Met de Future Towers heeft MVRDV een creatief antwoord gevonden op de enorme woonvraag in India. Hoewel de bouwkosten in India relatief laag zijn, zijn liften juist weer relatief duur in dit land. Daarbij betekent het terugbrengen van het aantal liften in het gebouw dat het gebouw economisch rendabeler wordt. Als resultaat op deze berekening heeft MVRDV ervoor gekozen om negen vleugels in het ontwerp aan te brengen.
Deze vleugels variëren van 17 tot 30 verdiepingen, die zijn gecentreerd rond vier lichtkernen, in plaats van de eerder bedachten zestien lichtkernen. De balkons van de Future Towers verschillen in vorm, iets wat geaccentueerd wordt door de felgekleurde openingen in de gevel.
Klimaatregulatie
Last but not least was klimaatregeling een belangrijk thema bij de realisatie en het ontwerp van dit gebouw. Het klimaat in India vraagt om speciale maatregelen tegen de hitte. Hierbij heeft centrale airconditioning niet de voorkeur. Bij het ontwerp is hierop ingespeeld door ruimtes en brede gangen in te voegen zodat natuurlijke ventilatie de doorgang kan vinden.
Dankzij uitsparingen in de gevel zijn terrassen gerealiseerd. Deze zijn in verschillende kleuren geschilderd, van turquoise tot geel, en bieden op deze manier bescherming tegen de zon. Op de begane grond zijn onder andere een school, zwembad, winkels, cafés, een bioscoop en parkeerfaciliteiten bedacht.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen