Eindhoven heeft wereldprimeur met geprinte betonwoningen
Het project is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos. Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De TU Eindhoven is met haar 3D Concrete Printing Centrum, onder leiding van proffesor Theo Salet, wereldwijd een van de koplopers op dit gebied.
Wereldprimeur
De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Dat is een wereldprimeur. Het betekent onder meer dat ze moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De huizen worden als beelden in een beeldentuin gezet, zodat ze onderdeel worden van het DNA van Bosrijk. Medio 2019 is de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar.
Realtime innovatie
De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuw huis kan profiteren van voortschrijdende inzichten en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. Zo zal de eerste een gelijkvloerse woning worden die niet ter plaatse wordt geprint. De ambitie is om de vijfde, bestaande uit drie woonlagen, wel op locatie te realiseren. Voor de samenwerkende partners is Milestone nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector.
Vormvrijheid
Het ontwerp komt van van Houben / Van Mierlo architecten en is geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de huizen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen worden gemaakt die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoe gaat-ie met de participatie?
4 nov om 07:30 uurMark Verhijde houdt zich bezig met gebiedsontwikkeling en beheer, en heeft veel kennis van…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Reactie toevoegen