NPSP maakt gevel van bermgras, gerecycled toiletpapier en textiel
Het resultaat van het ontwikkelingstraject is een visueel aantrekkelijk, hoogwaardig en duurzaam gevelpaneel, dat sterk en vormvast is en een lange levensduur heeft. Aan het eind van de levensduur kan het materiaal worden vermalen en weer als basisgrondstof in hetzelfde proces worden ingezet, de zogenaamde Circulaire Economie.
Nabasco® 8010
Het gevelpaneel is gemaakt van het biocomposiet Nabasco® 8010 dat bestaat uit:
* Vezels: gemaaid bermgras, gerecycled toiletpapier(Recell®), gerecycled textiel, afvalriet en vlas
* Calciumcarbonaat, restmateriaal van het onthardingsproces van drinkwater
* Biobased hars, op basis van restmaterialen van de biodieselproductie
Met de vezels, het calciumcarbonaat en hars is een deeg gemaakt dat daarna enkele minuten wordt geperst in een warme mal. De productie van het gevelpaneel is door studenten uitgevoerd.
Brandveilig
De brandveiligheid is onlangs door Peutz getest volgens EN 13501-1 en heeft hierbij de klasse B-s1, d0 behaald. Het kan dus grootschalig worden toegepast in de bouw. Onderhoud is door het gebruik van de genoemde combinatie aan grondstoffen en de hoge druk waarmee geperst wordt, zeer laag.
Natuurlijke ventilatie
De vorm van de gevel is speciaal ontwikkeld voor warme landen, waar de gevel het gebouw er achter moet koelen. De thermische gevel is een manier om de natuurlijke ventilatie van gebouwen te verbeteren, door convectie van door de zon verwarmde lucht te gebruiken. De lucht achter de panelen wordt warm, stijgt op en de trek zorgt ervoor dat koele lucht in het gebouw kan worden gezogen. Studenten van HZ zijn momenteel bezig de geveldelen afhankelijk van de temperatuur en zonnestand meer of minder open te zetten voor extra ventilatie.
Intensieve samenwerking
Het project is een samenwerking van NPSP met de bedrijven AkzoNobel, KNN Cellulose en NewFoss. Met medewerking van: Virtue team van TU Eindhoven en Centre of Expertise Biobased Economy, Lectoraat Biobased Bouwen, Spark Campus, Hogeschool van Amsterdam, Van de Bilt zaden en vlas, waterschap Aa en Maas, Wetterskip Fryslân en Stowa, ondersteund vanuit het Interreg onderzoeksprogramma van de Europese Unie.

Meer artikelen met dit thema
Film Architecton: Hoe kunnen we beter bouwen?
24 apr om 07:30 uur 4 minVanaf donderdag 1 mei draait in diverse bioscopen opnieuw een architectuurfilm. Recent zagen we al Oscar-…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Reactie toevoegen