De grijze silo in Deventer is omgebouwd tot een kantoor
Architect Ellen Schild en interieurarchitect Tine Groen willen met hun nieuwe werkruimte in het Havenkwartier laten zien wat ze als ontwerpers in hun mars hebben. “Na een zorgvuldige zoektocht hebben we precies gevonden wat we zochten: een industrieel pand in een creatieve en levendige omgeving”, vertelt Tine Groen.
Ruige karakter bewaren
Er moest nog wel wat gebeuren om de voormalige graansilo geschikt te maken als werkplek. Daar lag voor het team van Groen+Schild de uitdaging: in ruim een jaar is de begane grond getransformeerd tot een bijzondere werkruimte. “Waar eens de vrachtwagens binnenreden om hun containers te vullen staan nu onze werktafels in de studio”, aldus Schild.
Groen+Schild wilde het ruige karakter van de binnenzijde van de silo bewaren. De trechtermonden, de kettingen, het ruwe beton en de bakstenen wanden zijn dan ook zoveel mogelijk intact gelaten. Wel is een extra verdieping toegevoegd met een uitbouw in staal en glas, die vier meter uitkraagt aan de kant van de haven.
Credit: Roos Aldershoff Fotografie
Oude silo met glazen uitbouw
Op straatniveau zijn aan de voorzijde de dichte roldeuren vervangen door transparante deuren en aan de achterzijde zijn glazen puien geplaatst. Het karakter van de begane grond en de nieuwe verdiepingsvloer zijn bewust verschillend, licht Tine Groen toe. De begane grond heeft een huiselijk karakter met een hoge boekenkast, een keuken en een grote tafel. Daarnaast staan er kasten met materialen en stalen.
Op de verdieping zijn de werkplekken in een open ruimte. Ze staan deels in de oude silo en deels in de nieuwe glazen uitbouw. De ledverlichting in de afgezaagde trechtermonden en de lichtlijnen onder het roosterplafond vormen heldere lijnen die ook vanaf de buitenzijde zichtbaar zijn. In de silo is geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden gerealiseerd middels een elektrische warmtepomp, die de energie haalt uit de buitenlucht. De warmtepomp is verbonden met een warmteterugwinunit, waarmee 90 procent van de energie wordt teruggewonnen uit de lucht die nodig is voor de ventilatie.

Credit: Roos Aldershoff Fotografie
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Reactie toevoegen