Natuur op kantoor zorgt voor 13% meer welzijn
Onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper is onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke kantooromgeving op het welzijn van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Europa (Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koningrijk en Zweden) en Dubai waardoor er per land een betrouwbaar beeld is verkregen van de kantooromgevingen en de invloed van natuurlijke elementen.
De resultaten zijn gebundeld in het Human Spaces Report. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks dat een groot deel van het leven zich in stedelijke omgevingen afspeelt, mensen van nature een sterke affiniteit hebben met de natuur of met elementen daaruit. Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen, is investeren in op natuur geïnspireerd design een must.
Enkele resultaten op een rij:
- Kantooromgevingen met daarin natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, vergroten het welzijn van werknemers met 13% en verhogen de productiviteit met 8%;
- Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 42% van de respondenten daglicht als favoriet kenmerk. Toch heeft 42% van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 7% zelfs geen raam op de werkplek. (In Nederland is dit 4%).
- Bijna de helft van de respondenten (40%, in Nederland: 41%) heeft aangegeven zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte, terwijl 31% denkt in een kantoortuin het meest productief te zijn. In Nederland voelt slechts 17% van werknemers zich het productiefst in een open kantoortuin;
- In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende vijf natuurlijke elementen:
1. Daglicht (55%)
2. Rustige werkomgeving (32%)
3. Echte planten (22%)
4. Heldere kleuren (16%)
5. Het gebruik van natuurlijke materialen (14%) - 82% van de Europese respondenten geeft aan in een stedelijke omgeving te werken, tegen 67% in Nederland;
- Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 33 uur per week door op kantoor. Dit is nagenoeg in lijn met het Europese gemiddelde van 34 uur per week.
‘De werkomgeving heeft een grote invloed op het welzijn en de prestaties van medewerkers, maar wordt nog vaak gezien als een ‘hygiënefactor’. Het Human Spaces Report laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Het is geen toeval dat steeds meer werkgevers nu kiezen voor werkomgeving die werknemers inspireren en creativiteit stimuleren. Biofilisch ontwerp, ontwerpen geïnspireerd op de natuur, zijn daar een belangrijk onderdeel van’, zegt professor Sir Cary Cooper.
‘Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Als het gaat om het ontwerpen van werkplekken die dit stimuleren, is het van belang om de kenmerken van de natuur op kantoor na te bootsen, zoals kleur en textuur. Het verbeteren van het welzijn, productiviteit en creativiteit van werknemers is essentieel voor het succes van de hele organisatie’, zegt Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.
Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek waar het Human Spaces Report is gebaseerd is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Denemarken, Dubai, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek toont de voordelen aan van biofilische ontwerpen, met name op het gebied van welzijn en productiviteit. Het laat ook zien hoe deze voordelen in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. Het onderzoek is hiermee een aanvulling op bestaand onderzoek op dit gebied en biedt een blauwdruk voor natuurlijke en succesvolle organisaties.
Over Interface
Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, stijlvolle, innovatieve modulaire vloerbedekking. Interface was één van de eerste bedrijven die zich publiekelijk committeerde aan duurzaamheid. In 1994 deed de organisatie de toezegging om in 2020 haar negatieve impact op het milieu te hebben geëlimineerd. Interface eindigt al jaren in de top drie in het duurzaamheidsonderzoek van Globescan. In 2012 is Interface uitgeroepen tot de duurzaamste grote onderneming wereldwijd. In 2013 won Interface met Net-Works de Partnership Verkiezing.
Over Professor Sir Cary Cooper
Cary Cooper is buitengewoon hoogleraar in organisatie psychologie en gezondheid aan de universiteit van Lancaster. Hij houdt zich onder meer bezig met werkgerelateerde stress, women at work, en industriële en organisatiepsychologie. Cooper heeft meer dan 160 boeken, 100 hoofdstukken in boeken en 400 wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan. Cooper is tevens hoofdredacteur (en oprichter) van the Journal of Organizational Behavior, voormalig hoofdredacteur van het medische vakblad Stress & Health en mede-hoofdredacteur van the Journal of Organizational Effectiveness.
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen