MX3D gaat stalen brug 3D-printen in Amsterdam
De Nederlandse start-up MX3D werkt met robots die 3D 'tekenen' in staal, met behulp van de nieuwste Autodesk software. Dit stelt het bedrijf in staat functionele materialen in complexe vormen te produceren. Om aan te tonen hoe dit in zijn werk gaat, gaat MX3D een stalen brug over het water in het centrum van Amsterdam printen. De brug wordt vormgegeven door ontwerper Joris Laarman.
De technologie achter de brug
MX3D rust 6-assige industriële robots uit met 3D-print hardware die metalen, kunststoffen en combinaties van materialen kunnen printen in vrijwel elke vorm. Dit systeem wordt aangestuurd door software die MX3D heeft ontwikkeld met steun van de laatste Autodesk tools zoals Project Dreamcatcher en Dynamo. Met deze techniek kan MX3D sterke, complexe structuren van duurzaam materiaal 3D-printen. De nieuwe techniek is kosteneffectief en schaalbaar, meer dan huidige 3D-print methoden, en biedt creatieve robot productie-oplossingen voor onder andere de kunst- en bouwsector.
"Wat onze technologie onderscheid van traditionele 3D-printmethodes is dat wij werken volgens het ‘Printing Outside the Box’-principe," aldus Tim Geurtjens, technisch directeur bij MX3D. "Door met 6-assige industriële robots te printen zitten we niet langer vast aan een vierkante doos waarin alles gebeurt. Het printen van een functionele, life-size brug is natuurlijk de ideale manier om de eindeloze mogelijkheden van deze techniek te demonstreren."
MX3D's ingenieurs, ambachtslieden en software-experts brengen digitale technologie, robotica en de traditionele industriële productie samen in het Brug-project; zij onderzoeken de bouwplaats van de toekomst, testen en delen hun kennis in een AMS-3D Building FieldLab. Bekijk onderstaande video om de robot van MX3D in actie te zien.
Brug over Amsterdamse gracht
De voetgangersbrug in Amsterdam moet in de herfst van 2017 gebouwd worden. MX3D zal dan robots aan beide kanten van een gracht plaatsen en in twee maanden de brug printen. De robots werken tegelijkertijd, zodat de brug aan beide kanten wordt opgebouwd en boven de gracht samenkomen. De brug wordt ongeveer 7 meter lang en zal volgens MX3D net zo sterk zijn als iedere andere brug.
MX3D wil met dit project aantonen wat er allemaal mogelijk is met de revolutionaire technologie rond 3D-printen en dat deze eigenlijk al klaar is voor grootschalige, functionele projecten. "De symboliek van de brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst met de oude stad te verbinden," aldus Laarman. "Het bouwwerk brengt het beste van beide werelden bij elkaar."
Het project is een samenwerking tussen MX3D, software bedrijf Autodesk, bouwbedrijf Heijmans en vele anderen. Ook de gemeente Amsterdam steunt het project. Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord opent in september een bezoekerscentrum waar mensen een kijkje kunnen nemen bij het productieproces. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend.
Andere 3D-projecten
3D-technologie wordt inmiddels vaker toegepast in bouwprojecten. Zo wordt in Dubai 's werelds eerste kantoorgebouw 3D-geprint en wordt er in Nederland een huis geprint.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen