Tiny house in Portland draait mee met de zon
Het roterende tiny house in Portland (Oregon) genaamd 359 is handmatig te draaien middels een draaischijf. Zo is het voor de bewoner mogelijk om de zonnewarmte van het huis te reguleren door de glasgevel van het huis naar de zon toe te keren of juist af te keren. De constructie is zo ontworpen dat zelfs kinderen hem kunnen draaien, zoals in onderstaande video is te zien.
De naam van het huis is passend, aangezien het precies 359 graden kan draaien. Dit om te voorkomen dat de nutsleidingen (E/W/Data) kapotgetrokken kunnen worden. Voor de riolering is het probleem opgelost: die bevindt zich precies op het middelpunt van de draaicirkel. Architect Benjamin Kaiser hoopt het probleem van de nutsleidingen in een volgende versie van het huis op te lossen. Nu worden de nutsleidingen beschermd door een flexibele mantel en kunnen ze meedraaien met de constructie.
Het tiny house is 3,65 m x 3,65 m, met alle nodige kamers: woonkamer, keuken, badkamer en een slaapkamer op de eerste verdieping van 3,65 m x 2,44 m. De totale vloeroppervlakte telt 22 m2, al voelt het huis ruimer aan door de vide, waarin de trap staat. Op het dak zijn ook zonnepanelen te monteren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen