Mentaal herstel door groen in de stad
Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat groene omgevingen, zoals een bos of de duinen, sterk bijdragen aan een positieve mentale gesteldheid. Kortgezegd: door groen ontstressen we. Naar aanleiding van dit onderzoek is ir. Robert van Dongen, docent aan NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, een eigen onderzoek gestart naar hoe we groen zo effectief mogelijk in de stedelijke omgeving kunnen indelen om deze genezende factor naar de stad te halen.
Meer rendement uit groen
“Er gaan steeds meer mensen in steden wonen. Daar krijgen we een continu bombardement van informatie op onze zintuigen, wat bijdraagt aan stress en vermoeidheid, dus er is steeds meer behoefte aan ontspanning en mentaal herstel.” Verhelpen parken in de stad dit probleem dan niet? Zeker, volgens Van Dongen, “maar naar een park gaan vergt een bewuste keuze; een park is een bestemming op zich. Mensen die de hond uitlaten ontspannen doordat ze bijvoorbeeld door een bos lopen. Het door het bos lopen is een extra wat ze krijgen omdat ze primair de hond uitlaten. Maar op eigen houtje naar een park toegaan voor ontspanning, dat vergt een bewuste keuze en tijdsinvestering.”
Door groen te verwerken in de stedelijke routes die mensen dagelijks gebruiken, automatiseren we wellicht het proces dat leidt tot ontspanning. “Zo halen we meer rendement uit het mentaal herstellen door groen.” Maar bij het plaatsen van groen in de stad moet niet alleen gekeken worden naar de zich verplaatsende mens: ook de bewoners spelen een rol in deze ontwikkeling. Zij ondervinden soms overlast door groen, bijvoorbeeld een boom voor de deur waar ook een parkeerplek had kunnen zijn.
Hoe passen we groen in de stad?
“Op gemeenschapsniveau hebben we behoefte aan meer groen, maar op individueel niveau kan dit bezwaar opleveren. Hoe houden we beide partijen tevreden?” Met die vraag leidt Van Dongen een werkatelier tijdens de themadag Ruimte & Groen op 23 april in de Week van de Openbare Ruimte. Samen met de bezoekers onderzoekt hij wat de meest gehoorde klachten bij de gemeenten zijn en formuleert hij slimme oplossingen die zowel inwoner als voorbijganger tevreden houden.
“Het doel van het atelier is om samen tot een oplossing te komen voor dit dilemma, maar ook om inzicht te bieden in een alternatief. Ik kan mij goed voorstellen dat als er veel over een boom geklaagd wordt, een gemeente ervoor kiest hem te verwijderen. Maar zijn er geen andere oplossingen denkbaar die zowel het groen intact laten als de overlast verminderen of zelfs weghalen? Tijdens dit atelier hoop ik dat we samen op een andere manier naar deze zaken kunnen kijken.”
Kijk hier voor meer informatie over de Week van de Openbare Ruimte
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen