Eerste Smog Free Tower geplaatst in Rotterdam
De Smog Free Tower is op 4 september gelanceerd door burgemeester Aboutaleb en architect Daan Roosegaarde. De toren dient om luchtvervuiling en smog, die door onder meer auto's worden veroorzaakt, in dichtbevolkte steden tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt immers dat smog een grote impact op onze gezondheid heeft; in Nederland leven we gemiddeld negen maanden korter vanwege smog.
Zeven meter hoge smog stofzuiger
De zeven meter hoge toren van Roosegaarde gebruikt gepantenteerde ion technologie om 30.000m3 vieze lucht om te zetten naar schone lucht. De toren draait op groene energie en verbruikt niet meer stroom dan een waterkoker, volgens de studio. Dit zou niet alleen een lokale oplossing voor schone parken zijn, maar ook een impuls voor het streven naar gezonde en schone steden. "Wij geloven dat de beleving van het project een grote stimulans is voor burgers, NGO’s, de clean-tech industrie en overheid om samen te werken en alle steden te bevrijden van smog," aldus de studio.
Als een tastbaar souvenir creëert Roosegaarde speciaal ontworpen smog sieraden, zoals de Smog Free Ring en de Smog Free Manchetknopen. Door 1 Smog Free Ring te delen, doneer je 1000m3 schone lucht aan de stad. Op de Kickstarter campagne van de Smog Free Tower kunt u lezen hoe u zo'n sieraad kun ontvangen.
Wereldwijd
Na de eerste toren in Rotterdam zal het Smog Free Project doorreizen naar steden zoals Beijing en Mexico City. Het Smog Free Project is ontwikkeld door Daan Roosegaarde en zijn team van designers en engineers in samenwerking met experts zoals ENS Europe en Bob Ursem. De toren is mede mogelijk gemaakt met behulp van de steun door het publiek op het crowdfunding platform Kickstarter. De lancering in Rotterdam is mede mogelijk gemaakt met de steun van de Gemeente Rotterdam, DOEN, het Havenbedrijf Rotterdam en Eneco.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Reactie toevoegen