Eerste Smog Free Tower geplaatst in Rotterdam
De Smog Free Tower is op 4 september gelanceerd door burgemeester Aboutaleb en architect Daan Roosegaarde. De toren dient om luchtvervuiling en smog, die door onder meer auto's worden veroorzaakt, in dichtbevolkte steden tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt immers dat smog een grote impact op onze gezondheid heeft; in Nederland leven we gemiddeld negen maanden korter vanwege smog.
Zeven meter hoge smog stofzuiger
De zeven meter hoge toren van Roosegaarde gebruikt gepantenteerde ion technologie om 30.000m3 vieze lucht om te zetten naar schone lucht. De toren draait op groene energie en verbruikt niet meer stroom dan een waterkoker, volgens de studio. Dit zou niet alleen een lokale oplossing voor schone parken zijn, maar ook een impuls voor het streven naar gezonde en schone steden. "Wij geloven dat de beleving van het project een grote stimulans is voor burgers, NGO’s, de clean-tech industrie en overheid om samen te werken en alle steden te bevrijden van smog," aldus de studio.
Als een tastbaar souvenir creëert Roosegaarde speciaal ontworpen smog sieraden, zoals de Smog Free Ring en de Smog Free Manchetknopen. Door 1 Smog Free Ring te delen, doneer je 1000m3 schone lucht aan de stad. Op de Kickstarter campagne van de Smog Free Tower kunt u lezen hoe u zo'n sieraad kun ontvangen.
Wereldwijd
Na de eerste toren in Rotterdam zal het Smog Free Project doorreizen naar steden zoals Beijing en Mexico City. Het Smog Free Project is ontwikkeld door Daan Roosegaarde en zijn team van designers en engineers in samenwerking met experts zoals ENS Europe en Bob Ursem. De toren is mede mogelijk gemaakt met behulp van de steun door het publiek op het crowdfunding platform Kickstarter. De lancering in Rotterdam is mede mogelijk gemaakt met de steun van de Gemeente Rotterdam, DOEN, het Havenbedrijf Rotterdam en Eneco.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Reactie toevoegen