Demowoning biobased bouwen tijdens Innovation Expo
De toekomst is biobased, zegt Schreven. “Het is allang geen vraag meer of we de overstap gaan maken. Je kunt alleen nog redetwisten over wanneer het gaat gebeuren. De transitie naar biobased gaat gewoon gebeuren. Er is geen andere weg. Er komen ieder jaar 72 miljoen wereldbewoners bij. Die hebben allemaal huizen nodig. Dat gaan we niet redden met eindige bouwmaterialen. De bouwsector is een grondstof verslindende bedrijfstak die niet langer om biobased heen kan. Het is hét alternatief voor eindige grondstoffen.”
Ecologisch bouwen en ontwerpen
Schreven liep een paar jaar geleden ecologisch architect Daan Bruggink tegen het lijf. Bruggink, oprichter van het architectenbureau ORGA architect, is spraakmakend in Nederland als het gaat om modern ecologisch ontwerpen. “Bruggink liep tegen het probleem aan dat hij geen aannemer kon vinden die in staat was om echt ecologisch te bouwen,” aldus Schreven. “Kunnen we dat niet samen gaan doen? Ik ontwerp en jij bouwt? Ik heb toen een bouwbedrijf opgericht, ORGA Bouw, en we zijn aan de slag gegaan. Niet alleen regionaal – in het gebied rondom onze vestigingsplaats Nijmegen – maar nationaal."
"We zijn een groen bouwbedrijf dat in heel het land samenwerkt met lokale partners. Die formule werkt uitstekend. We (ver)bouwen en renoveren woningen en bedrijfsgebouwen door heel Nederland, soms met Bruggink maar ook met andere architecten. Je merkt dat bij ontwerpers veel belangstelling is en dat tegelijkertijd ook veel behoefte is aan kennis. Veel architecten kloppen bij ons aan met vragen over biobased bouwen. Hoe werkt het, moeten we anders ontwerpen?”
Bouwteam
“Wij hebben uit overtuiging gekozen voor het specialiseren in biobased bouwen. Opdrachtgevers benaderen ons met een specifieke wens, soms met een lijst met materialen die ze graag in hun woning of bedrijfsgebouw verwerkt willen zien. Het werken in een bouwteam werkt voor alle partijen prettig. In een volledige transparante samenwerking met opdrachtgever en bouwpartners bewaak je het budget en borg je de kwaliteit. Tevens zorg je ervoor dat de uitgangspunten van biobased bouwen niet ergens halverwege het proces uit de boot vallen, of verwateren.”
Zoveel mogelijk wensen realiseren binnen het budget
“Wij streven naar zoveel mogelijk biobased, maar het is aan de opdrachtgever hoever hij wil en kan gaan. We streven ernaar zoveel mogelijk wensen van onze opdrachtgever te realiseren binnen het budget. Daarbij keren een aantal basismaterialen steeds terug. Zo werken we altijd met een houtskelet framebouw, damp-open gevels (isolatie op basis van natuurlijke vezels) en mijden we kunststoffen. Het resultaat is een volledige natuurlijke woonomgeving die mensen als heel prettig ervaren. Geen chemicaliën, geen natuurvreemde stoffen. Dat merk je: de woning is gezonder en comfortabel."
"En voor dat comfort heb je geen overdaad aan installatietechniek nodig. De damp-open gevel en natuurlijke vezels reguleren op een heel natuurlijke manier het binnenklimaat. Woonconsumenten kiezen voor zo’n woning; ze kijken ook veel meer dan voorheen welke materialen er zijn gebruikt in hun (nieuwbouw)woning. Consumenten kiezen veel bewuster, zoals ze ook veel nauwgezetter dan voorheen de ingrediënten checken op de verpakking van voedselproducten. Zo kijken ze nu ook naar de samenstelling van hun woning. Mensen willen niet alleen gezond voedsel, maar ook een gezonde woning.”
De Tandartspraktijk, ontwerp door Daan Bruggink en Guus Degen.
Showcase in Amsterdam
Dat die kwaliteiten hoekstenen zijn van een biobased woning demonstreert Schreven op de Innovation Expo in Amsterdam. Met een aantal partners ontwikkelde hij een modulaire mobiele woonunit die gemakkelijk uit te breiden is. “Het systeem is flexibel en kan worden aangepast aan de functie die je voor ogen hebt,” zegt Schreven. “Denk aan een vakantiewoning, tijdelijke huisvesting, pop-up hotel, mantelzorgwoning, studentenhuis, noodwoning – je bent niet gebonden aan één programma.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen