City Deal voor klimaatbestendige steden van start
Het komende jaar staat in het teken van ontwikkelen van doorbraken op zes verschillende thema’s waaronder het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven en internationale samenwerking in complexe stedelijke adaptatievraagstukken.
Onze steden zijn kwetsbaar voor klimaatveranderingen. Regenbuien worden extremer, natte én droge periodes duren langer en hittegolven komen vaker voor. Daarnaast hebben delta- en kuststeden te maken met een toenemende hoeveelheid rivierwater en een sneller stijgende zeespiegel. Het is dan ook belangrijk om onze steden klimaatbestendig in te richten zodat deze ook in de toekomst aantrekkelijk en leefbaar blijven.
Anders denken en doen
Om steden klimaatbestending te kunnen inrichten is er een verandering van denken en doen nodig. Zo vraagt het bijvoorbeeld van overheden om op een andere manier met de inrichting van de openbare ruimte om te gaan. Daarnaast kunnen ook burgers anders (leren) omgaan met de klimaatveranderingen, door de aanleg van groene daken of groenere tuinen. Om klimaatbestendige steden te kunnen realiseren, moeten overheden daarom nog meer met andere partijen samenwerken.
Experimenteren in innoveren
In de City Deal Klimaatadaptatie versterken de partijen hun onderlinge samenwerking in een open cultuur van leren, experimenteren en innoveren. Samenwerking gebeurt in concrete praktijksituaties. De geleerde lessen worden gedeeld met andere partijen zoals het onderwijs.
Agenda Stad
De City Deal Klimaatadaptatie is een onderdeel van de Agenda Stad. Agenda Stad is de samenwerking van het Rijk, steden en stakeholders en richt zich op het versterken van groei, innovatie en leefbaarheid van Nederlandse steden. In City Deals worden concrete samenwerkingsafspraken tussen steden, Rijk, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties vastgezet. Die deals moeten leiden tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en/of maatregelen bevatten om het economisch ecosysteem van de stedelijke regio’s te versterken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen