City Deal voor klimaatbestendige steden van start
Het komende jaar staat in het teken van ontwikkelen van doorbraken op zes verschillende thema’s waaronder het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven en internationale samenwerking in complexe stedelijke adaptatievraagstukken.
Onze steden zijn kwetsbaar voor klimaatveranderingen. Regenbuien worden extremer, natte én droge periodes duren langer en hittegolven komen vaker voor. Daarnaast hebben delta- en kuststeden te maken met een toenemende hoeveelheid rivierwater en een sneller stijgende zeespiegel. Het is dan ook belangrijk om onze steden klimaatbestendig in te richten zodat deze ook in de toekomst aantrekkelijk en leefbaar blijven.
Anders denken en doen
Om steden klimaatbestending te kunnen inrichten is er een verandering van denken en doen nodig. Zo vraagt het bijvoorbeeld van overheden om op een andere manier met de inrichting van de openbare ruimte om te gaan. Daarnaast kunnen ook burgers anders (leren) omgaan met de klimaatveranderingen, door de aanleg van groene daken of groenere tuinen. Om klimaatbestendige steden te kunnen realiseren, moeten overheden daarom nog meer met andere partijen samenwerken.
Experimenteren in innoveren
In de City Deal Klimaatadaptatie versterken de partijen hun onderlinge samenwerking in een open cultuur van leren, experimenteren en innoveren. Samenwerking gebeurt in concrete praktijksituaties. De geleerde lessen worden gedeeld met andere partijen zoals het onderwijs.
Agenda Stad
De City Deal Klimaatadaptatie is een onderdeel van de Agenda Stad. Agenda Stad is de samenwerking van het Rijk, steden en stakeholders en richt zich op het versterken van groei, innovatie en leefbaarheid van Nederlandse steden. In City Deals worden concrete samenwerkingsafspraken tussen steden, Rijk, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties vastgezet. Die deals moeten leiden tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en/of maatregelen bevatten om het economisch ecosysteem van de stedelijke regio’s te versterken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Reactie toevoegen